Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.06.2009. ПОЛТАВА. В єпархії молитовно згадали мучеників за віру

Однією з найтрагічніших сторінок в історії нашої країни стали 30-ті роки минулого століття — роки жорстоких репресій та гонінь. Так, 2 червня 1938 року в урочищі Триби під Полтавою, за вироком «особливої трійки» НКВС було страчено близько 40 останніх представників Полтавського духовенства та чернецтва. Серед них були розстріляні архієпископ Митрофан (Русінов), 38 чоловік полтавського міського духовенства та ігуменя Козельщанського монастиря, нині прославлена у лику преподобних Олімпіада.
В річницю цієї події, по завершені Божественної Літургії в Макаріївському кафедральному соборі, архієпископ Полтавський і Миргородський Филип у співслужінні міського духовенства очолив служіння заупокійної панахиди по страченому духовенству міста. Панахиду відправили біля пам’ятника священномученику Василію (Зеленцову), який постраждав за віру Христову в роки гонінь. По закінченні панахиди владика звернувся до присутніх з словом настанови на тему мучеництва в Церкві Христовій.
Після поминальних відправ у кафедральному соборі духовенство і миряни на чолі з своїм архіпастирем вирушили в урочище Триби, Полтавського району, де у далекому 1938 році відбувались події жорстокої розправи над духовенством. Там, біля могили, яка знаходиться на невисокому піщаному пагорбі у лісі, споруджено пам’ятний знак. Він являє собою декілька хрестів, які немовби виростають з пагорба. 14 квітня 1990 р. біля урочища Триби Полтавського району було проведено перепоховання останків жертв репресій 30-х років із виробленого піщаного кар’єру в цьому урочищі.
Після проголошення Вічної пам’яті, духовенство і чисельні миряни «єдиними устами і єдиним серцем» співали заупокійні піснеспіви. По закінченні панахиди владика звернувся до пастви з словом повчання про необхідність для сучасних християн пам’ятати подвиг новомучеників, що засвідчили віру і любов до Христа своєю кров’ю.
Після відправи архієпископ Филип дав інтерв’ю місцевим телеканалам.
По завершенні панахиди всім прочанам була запропонована заупокійна трапеза.
Прес-служба Полтавської єпархії