Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.05.2009. ЛУЦЬК. Недільна школа святкує ювілей

Щонеділі у стінах Волинської духовної семінарії дзвенять дитячі голоси. Після ранкової служби у церкві ошатно одягнені хлопчики і дівчатка поспішають на заняття в недільну школу. Історія її бере початок з 1999 року. Ініціатором створення школи став протоієрей Петро Влодек, який після закінчення богослужінь у Свято-Покровському храмі на прохання парафіян став пояснювати їм основи церковних знань.
«Цікавилися тими бесідами всі, — згадує отець Петро. — Бували випадки, коли після служби додому не поспішав ніхто. Я розповідав про церковні свята,православні звичаї, основи богослужінь. Практично відразу такі уроки стали систематичними. А потім виділилися теми навчання для дітей, що разом з батьками приходили на службу. Так з часом при храмі з’явилася своєрідна недільна школа».
Після отця Петра з дітьми займався архидіякон Аліпій. На його тверде переконання, недільна школа повинна давати духовну освіту. Зерно, засіяне в душах дітей, дало добрі плоди — нині серед священиків Волинської єпархії є перші вихованці Аліпія. Трохи згодом благословіння бути куратором недільної школи отримав студент другого курсу ВДС ієродиякон Ніфонт. На той час у ній навчалося двадцять учнів. З часом кількість дітей збільшилася, і приміщення церкви стало замалим для всіх охочих навчатися основам церковних знань. Тоді владика Ніфонт благословив перевести недільну школу до семінарії.
«Перші задачі, які ми вирішили, перебравшись до семінарії — підібрали штат викладачів і розділили дітей по віку на дві групи, — розповідає ієродиякон Ніфонт. — Спочатку на заняттях ми викладали лише Закон Божий, традиційний предмет недільних шкіл. Потім до нас Господь послав батьків, які не тільки привели своїх дітей на навчання, а й запропонували допомогу в організації інших уроків. Зокрема, Ірина Борисівна Гайдучик, яка створила у нас дитячий церковний хор».
Окрім співу, діти мають можливість навчитися ліпити іграшки з глини, брати участь у драмгуртку, розкрити свій творчий потенціал у художній студії, якою керує член Спілки художників України Світлана Костукевич.
Нині у дев’яти вікових групах недільної школи навчається 170 дітей. З ними по спеціальній програмі займається 13 викладачів — студентів ВДС і світських закладів. Молоді людивсю душу вкладають у своїх маленьких вихованців. Тому й так охоче поспішають діти до школи.
До слова, вихованці не тільки займаються в школі, але й відпочивають разом. Щороку на перший день Пасхи при єпархії організовують дитячі забави, на березі Чорного моря влітку діє православний табір «Стежинка добра», учні разом з викладачами їздять на екскурсії, у паломницькі поїздки.У програмі святкування ювілею, що відбувся в народному домі «Просвіта» — ігри, конкурси і вікторини, згодом урочисте засідання і вистава. До речі, підготували її силами викладачів та учнів недільної школи. Втомлений від багатоденної підготовки святкового дійства, що відбулося в неділю, 17 травня, ієродиякон Ніфонт поділився планами на майбутнє. У його мріях — мати окремий храм, де могли б молитися всі вихованці. А ще батюшка Ніфонт планує створити на базі недільної школи справжній православний центр духовно-естетичного виховання дітей і молоді Луцька. Зокрема, незабаром учні матимуть змогу відвідувати фотогурток і гурток духовної поезії.
Прес-служба єпархії