Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.05.2009. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Над єпархією звершено повітряний хресний хід

Святий великомученик Георгій Побідоносець здавна шанується на Русі. Вшановує святого і Волинь, адже протягом століть його зображення прикрашає герб Володимирських єпископів та самого міста Володимира-Волинського. Традиційно цього дня звершуються хресні ходи на поля, служаться молебні на благословення нив та худоби.
Цьогорічний хресний хід відбувся у дещо незвичний спосіб. У середу 6 травня, в день пам’яті святого великомученика Георгія Побідоносця з благословення Преосвященнішого єпископа Никодима та за сприяння благодійників було проведено хресний хід на літаку над Володимир-Волинською єпархією.
Учасниками незвичного Хресного ходу стали: благочинний Успенського Низкиницького монастиря ієромонах Стефан (Хільчук), протодиякон Віктор Мартиненко, члени православного братства в ім’я священномученика Арсенія Мацієвича та благодійники цієї акції. На борту літака Ан-2 перебували святині: шанована оновлена ікона Божої Матері та образ вмч. Георгія з часткою мощей.
Під час польоту який тривав 2 години на висоті від 50 до 200 м, священнослужителі звершували молебень та благословляли Волинську землю святинями.
Шлях повітряної процесії проліг над містами та селами Володимир-Волинської єпархії. Літак тричі облітав найбільші волинські святині: Успенський кафедральний собор, Святогорський Успенський Зимненський монастир та Успенський Низкиницький монастир.
«Цей хресний хід має ще й інше значення, – зазначає його ініціатор протодиякон Віктор Мартиненко, – у давнину, коли починалася якась епідемія чи моровиця наші віруючі предки брали святі ікони та мощі і обходили з молитвою міста чи села, благаючи Бога відвернути Свій праведний гнів. Ось і ми сьогодні облетіли нашу Волинь з молитвою, щоб Господь відвів від нас, як фізичні епідемії так і духовні хвороби, від яких потерпає сьогодні суспільство».
Прес-служба єпархії