Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Окормление заключенных

09.04.2009. ЛУЦЬК. У Цуманській виправній колонії №84 звершено Таїнство Сповіді
За благословенням керуючого Волинською єпархією митрополита Луцького і Волинського Ніфонта, на свято Похвали Пресвятої Богородиці, 4 квітня, у Цуманській виправній колонії №84 у тимчасовому приміщенні, обладнаному під молитовну кімнату, звершено Сповідь та Божественну літургію. Богослужіння очолив духівник ув’язнених Волинської області протоієрей Георгій Шевчук. За Літургією співали студенти Волинської духовної семінарії. Сповідали бажаючих тюремні священики: настоятель Свято-Петропавлівського храму села Карпилівка Ківерцівського благочиння Олександр Михалевський та настоятель Свято-Покровського храму селища Цумань священик Михаїл Кулакевич.
Після богослужіння священики індивідуально поспілкувалися з ув’язненими. Також разом з представниками персоналу колонії оглянули будівництво храму на честь святителя Миколая Чудотворця на території установи. Отець Георгій висловив надію, що в скорому часі буде звершено освячення храму. Він передав вітання від митрополита Ніфонта керівництву установи та повідомив, що в скорому часі владика особисто завітає до колонії, щоб оглянути будівництво каплиці.
Прес-служба Волинської єпархії

14.04.2009. УЖГОРОД. Розпочато будівництво тюремного храму
За благословенням єпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора розпочато будівництво тюремного храму на честь Святої Мучениці Анастасії Узорішительниці для духовних потреб людей що позбавлені волі. Вже певний період священнослужителі Мукачівської єпархії звершують таїнства для осуджених в невеликій каплиці на території установи. Також ведеться робота про відкриття реабілітаційного центру в м. Ужгород для осуджених, які вже вийшли з місць позбавлення волі.
Прес-служба єпархії

16.04.2009. ЛУЦЬК. У храмах, розташованих на територіях виправних колоній, служились Літургії
За благословенням митрополита Луцького і Волинського Ніфонта, під час кожного посту в усіх місцях позбавлення волі звершуються богослужіння, під час яких бажаючі сповідаються та причащаються Святих Христових Тайн.
Напередодні Пасхальних свят були відслужені Божественні літургії у храмі-каплиці святої великомучениці Анастасії Узорішительниці, що у Луцькому слідчому ізоляторі №2, у Маневицькій виправній колонії та у Цуманській виправній колонії. У слідчому ізоляторі Літургію звершив настоятель каплиці священик Богдан Гринюк, а Таїнство Сповіді провів духівник ув’язнених Волинської єпархії протоієрей Георгій Шевчук. За Літургією співали студенти Волинської духовної семінарії. У Маневицькій виправній колонії Божественну літургію звершили клірики Маневицького благочиння на чолі з благочинним протоієреєм Тарасієм Огородніком. У в’язницях організовані школи духовної просвіти з вивченням основ християнської моралі, історії Православної Церкви, таїнств та обрядів Церкви. Вживаються заходи щодо збільшення духовної літератури в бібліотеках, забезпечення їх періодичними виданнями Української Православної Церкви (загальноцерковними та місцевого значення), щорічним виданням православного календаря. Організовуються прослуховування засудженими радіопередач на християнську тематику, перегляд кіно- відео- та телевізійних передач.
Засновується служба „Православна пошта” для духовної підтримки засуджених та їх духовного просвітництва шляхом листування. Залучаються священики до індивідуально-виховної роботи з засудженими, які перебувають на профілактичному обліку як схильні до різного роду правопорушень. Вживаються заходи щодо духовно-просвітницької роботи з персоналом установ виконання покарань області (проведення лекцій, бесід, залучення до богослужінь).
Спільно з управлінням Департаменту організовується та здійснюється методичне керівництво проведенням серед засуджених конкурсів художньо-прикладної та літературної творчості на православну тематику. В свою чергу управління Держдепартаменту, підтримуючи ініціативу священнослужителів єпархії, створює умови щодо можливості участі засуджених установ області в богослужіннях та забезпечує проведення індивідуальних духовно-просвітницьких співбесід із засудженими з урахуванням специфіки режиму зазначених установ. Священики забезпечуються відповідними перепустками. З дотриманням вимог Закону України від 30 червня 2005 року «Про попереднє ув’язнення» та письмового дозволу відповідних органів створює умови для проведення в Луцькому слідчому ізоляторі зустрічей спеціально визначеного священика з особами, щодо яких проводиться досудове слідство.

17.04.2009. ТУЛЬЧИН. Священнослужители причастили заключенных
По благословению архиепископа Тульчинского и Брацлавского Ионафана клирики Тростянецкого благочиния побывали в исправительном учреждении №39 (Тростянецкий район), где по согласию руководства колонии провели исповедь и причастие лишенных свободы.
Информационный отдел Тульчинской епархии

24.04.2009. БІЛА ЦЕРКВА. Архієпископ Митрофан відвідав Білоцерківську виправну колонію № 35
На запрошення начальника Білоцерківської виправної колонії №35 Ігоря Оверченка архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан взяв участь в урочистих зборах з нагоди 11-ї річниці з дня утворення Державного департаменту України з питань виконання покарань. Після закінчення урочистої частини владики Митрофана отримав змогу ознайомитися з побутом засуджених. Архіпастир також оглянув місце будівництва храму на честь ікони Божої Матері «Несподівана Радість», що споруджується на території колонії.
Сайт єпархії

28.04.2009. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Клірик єпархії взяв участь у святкуванні професійного свята співробітників карно-виконавчої системи
З нагоди професійного свята співробітників карно-виконавчої системи на плацу перед приміщенням управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Хмельницькій області відбувся урочистий мітинг. За благословенням митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія в мітингу взяв участь секретар Хмельницької єпархії протоієрей Олександр Дацюк, який виступив з вітальним словом у і від імені владики Антонія привітав начальника управління Держдепартаменту України з питань виконання покарань в Хмельницькій області генерал-майора Т. Якимчука та увесь особовий склад зі святом Пасхи Господньої і професійним святом. Він зазначив, що завдяки активній співпраці у сфері духовного окормлення ув’язнених Хмельницького єпархіального управління Української Православної Церкви з управлінням ДДГТВП в області є ряд позитивних зрушень, адже така співпраця сприяє каяттю, зміні життєвих пріоритетів, переоцінці цінностей особами, які перебувають у місцях позбавлення волі, а в результаті – поверненню до суспільства людини, яка здатна жити, не порушуючи закон, та плідно трудитися. За ревні труди на благо Церкви та з нагоди професійного свята найкращі робітники управління ДДПВП і виправних установ області були удостоєні високих церковних нагород. Так, начальник сектору по роботі з особовим складом управління ДДПВП в області підполковник внутрішньої служби О. Антонюк був нагороджений орденом «1020-річчя Хрещення Русі»; заступник начальника Шепетівської ВТК № 98 майор внутрішньої служби Ю. Тимощук – медаллю св. рівноапостольного великого князя Володимира І ступеня; психолог Замкової ВТК №58 ст. лейтенант внутрішньої служби О. Сопронюк – медаллю св. рівноапостольного великого князя Володимира І ступеня.
У мітингу з нагоди свята взяли участь голова облдержадміністрації І. Гавчук, міський голова С. Мельник, заступник голови облради О. Хавронюк, начальник управління МВС В. Гаврилюк, керівники державних установ і відомств, громадськість міста, представники ЗМІ.
Прес-служба Хмельницької єпархії

01.05.2009. ЛУЦЬК. Духівник ув’язнених Волинської єпархії відвідав виправну колонію №84
За благословенням керуючого Волинською єпархією митрополита Луцького і Волинського Ніфонта духівник ув’язнених Волинської єпархії УПЦ, настоятель Свято-Покровського храму Луцька протоієрей Георгій Шевчук та головний отаман Волинського округу МГО «Козацтво Запорозьке» Петро Олешко відвідали Цуманську виправну колонію №84.
Протоієрей Георгій Шевчук звершив пасхальний молебень для в’язнів. Співали богослужіння студенти ВДС. У промові про пасхальні події священнослужитель сказав: «Ще вчора ми зі сльозами на очах споглядали вільні страждання, жахливу смерть і сумне погребіння Самого Бога. Ще вчора ми приклонялися перед святою плащаницею, цілували закривавлене тіло Господа і співстраждали з Його Святою Матір’ю. Ще вчора грізна Голгофа вселяла в наші душі смуток, тривогу і жах. А вже сьогодні Голгофа стала для нас символом непереможності добра. Вже сьогодні ми бачимо перед очима пустий Хрест, який із знаряддя вбивства перетворився на знамено перемоги. Адже на ньому звершилась найстрашніша подія в житті людства — кривава Жертва Втіленого Бога, а одночасно найбільша перемога добра над злом». Отець Георгій наголосив на тому, що в кожного бувають у житті помилки, і треба намагатись ставати кращими та ближчими до Бога.
Петро Олешко побажав присутнім радості, миру, злагоди, порозуміння і воскресіння в кожному серці віри, надії і любові. Головний отаман Волинського округу МГО «Козацтво Запорозьке» закликав виявляти пасхальну радість не тільки у взаємних привітаннях, але й у конкретних справах милосердя і любові до ближнього. Також він розповів історію козацтва, наголосив, що і під керівництвом є козаки, які колись були в’язнями, закликав брати з них приклад і наголосив, що кожного в’язня, після закінчення строку, який захоче стати козаком, генерал обов’язково візьме, спочатку на випробувальний час. Також розповів і про те, що його козаки охороняють Свято-Успенську Почаївську Лавру.
У цей день від імені козацтва Петро Олешко разом зі священником передав для ув’язнених паски і крашанки, харчі.
Старший інспектор із соціальної виховної роботи, капітан внутрішньої служби Кардаш О.В. показав всю колонію, побували гості і на будівництві церкви, відвідали гостей хлібопекарню, їдальню. Гості побачили, що в’язні живуть в хороших умовах, але, як сказав отець Георгій, хоч умови хороші, засудженим і секунди не хочеться тут бути, тож треба каятись у своїх провинах і прагнути виправитись, щоб скоріше звідси вийти.
Прес-служба Волинської єпархії