Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.04.2009. СИМФЕРОПОЛЬ. Представники Церков і релігійних організацій АР Крим розглянули роль Церкви у протидії ВІЛ/СНІДу

У м. Севастополь відбувся міжконфесійний круглий стіл «Посилення ролі Церков та релігійних організацій м. Севастополь/АР Крим у профілактиці та контролі за епідемією ВІЛ/СНІД». Організаторами його виступили Комісія з питань соціального служіння Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Міжконфесійний ресурсний центр з ВІЛ/СНІДу, що діє на базі благодійного фонду „Віра. Надія. Любов.” та представництво ЮНЕЙДС в Україні (програма ООН протидії епідемії СНІДу). У Круглому столі взяли участь представники Церков і релігійних організацій м. Севастополь та АР Крим, представники закладів охорони здоров’я міста, відділів освіти та виконання покарань, представники громадських організацій.
За словами священика Андрія Нагірняка, виконавчого секретаря Комісії, „не дивлячись на всі позитивні аспекти роботи, що її сьогодні здійснюють Церкви та релігійні організації, ми стоїмо перед низкою труднощів: координація та вироблення єдиного формату взаємодії з громадськими, державними організаціями та конфесіями; залучення представників Церков та релігійних організацій до роботи в обласних радах з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу; ширше залучення Церков та релігійних організацій до організації та проведення заходів з питань ВІЛ/СНІДу, висвітлення такої діяльності Церков та релігійних організацій в ЗМІ.”
Учасники Круглого столу дійшли згоди щодо необхідності представництва Церков та релігійних організацій у міській координаційній раді з питань ВІЛ/СНІДу. Було вирішено направити листи-звернення до керівництва Церков та релігійних організацій в регіоні, в яких учасники виразили своє переконання, що для подолання вкрай негативної тенденції поширення ВІЛ/СНІД та пов’язаних з цим проблем, слід об’єднати зусилля Церков та релігійних організацій для вироблення єдиного формату міжконфесійної взаємодії та взаємодії конфесій з органами державної влади та місцевого самоврядування. Також було направлено лист до Севастопольської Державної Адміністрації та Міської ради з проханням враховувати спільну позицію Церков та релігійних організацій зокрема щодо морально-етичних засад протидії епідемії ВІЛ/СНІД, сприяти залученню представників Церков та релігійних організацій на всіх етапах формування політики ефективної відповіді на епідемію – планування, впровадження, моніторингу і оцінки та у процесі прийняття рішень. Церкви та релігійні організації України виступають організаторами численних заходів і проектів, спрямованих на протидію ВІЛ/СНІДу в Україні: проведення конференцій, круглих столів та навчальних семінарів, створення реабілітаційних центрів, організація інформаційно-просвітницької роботи серед священнослужителів, молоді та дорослих, душпастирська опіка ВІЛ-інфікованих, в тому числі дітей та ув’язнених.

РІСУ