Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.04.2009. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Антоній взяв участь у заходах 23-ї річниці Чорнобильської катастрофи

23 квітня митрополит Антоній і священнослужителі Хмельницької єпархії взяли участь у заходах по відзначенню 23-ї річниці Чорнобильської катастрофи.
Ясного весняного дня, коли навіть природа у розмаїтті цвіту раділа Світлому Воскресінню Христову, на Хмельниччині відзначалася сумна дата — 23-тя річниця Чорнобильської трагедії.
На запрошення Облдержадміністрації, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, а також духовенство Хмельницької єпархії о 10.00 взяли участь у покладанні вінків до пам’ятника «Героям- чорнобильцям пожежникам» (що по вул. Героїв Чорнобиля, 1/1), після чого було відправлено панахиду біля пам’ятного знака «Героям та жертвам Чорнобиля» в обласному центрі на розі вулиць Кам’янецької та Прибузької.
Беручи участь у мітингу-реквіємі, який відбувся після панахиди, Митрополит Антоній, звертаючись до усіх присутніх, наголосив, що хоча 23 роки віддаляють нас від однієї з найбільших у світі техногенних катастроф, наслідки аварії на ЧАЕС Україна та багато Європейських країн відчувають до цього дня. Це не лише колосальні людські втрати, які є найбільш болючими для нашого народу, але й соціальні проблеми Чорнобильців та їх родин, тривожні екологічні наслідки, та багато-багато іншого.
«З тих пір, коли сталося лихо, слово «Чорнобилець» асоціюється у наших людей не лише з людською трагедією, але і з величним подвигом — самопожертвою героїв-ліквідаторів заради прийдешніх поколінь, які виконали найбільшу заповідь любові до ближнього, «положивши душу свою за други своя…» — підкреслив владика. «Розуміючи, що техногенні катастрофи є наслідками більш глибоких вражень — а саме духовних хвороб людства, Православна Церква сьогодні не залишається осторонь проблем Чорнобильців, надаючи їм посильну як матеріальну, так і духовну — молитовну підтримку» — зазначив Високопреосвященніший Владика.
«Чорнобиль — глибока рана на тілі нашого народу. Тож, ми з особливим відчуттям відповідальності сьогодні робимо усе можливе, щоб громадськість та усі державні інституції повернулися обличчям до проблем тих, хто 23 роки тому не пошкодував життя і здоров’я, ліквідуючи наслідки аварії на ЧАЕС… «Серце мудрого в домі плачу, а серце глупого — в домі весілля» — говорив Премудрий Соломон — тому пастирська і чисто людська турбота про героїв-чорнобильців, яких сьогодні з кожним роком, нажаль, все менше і менше посеред нас, є актом особливої християнської любові…». «Найголовнішим, на мою думку, сьогодні є те, щоб ми не забували гірких уроків минулого, несучи труди кожен на своєму місті. Нажаль, але і після трагедії, яка так дорого далася нашому народові, ми не робимо відповідних висновків, часто по-споживацьки відносячись до природних багатств і, таким чином, гублячи оточуюче середовище та забуваючи про відповідальність кожного за Богом дарований нам найцінніший дар — людське життя…».
Прес-служба єпархії