Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.04.2009. КИЇВ. Громадська рада обговорила місце богословської освіти в системі освіти України

Чергове засідання Громадської ради при Міністерстві освіти і науки України з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями відбулося 14 квітня. Засідання було присвячено обговоренню питання місця богословської освіти в системі освіти України, зокрема урівнення богословської освіти з іншими видами освіти. Як повідомили РІСУ у відділі зовнішніх зв’язків ХДС, учасники засідання створили робочу групу для опрацювання конкретних пропозицій щодо визнання богословської освіти рівною за своїм статусом іншим видам освіти в Україні, а також забезпечення рівних прав студентів та науково-педагогічних кадрів духовних навчальних закладів із відповідними категоріями осіб державних і приватних вищих навчальних закладів системи МОН України. Було обговорено діяльність робочої групи МОН України з розроблення пропозицій щодо складових галузевого стандарту зі спеціальності «Богослов’я (Теологія)» (освітньо-кваліфікаційні рівні «бакалавр» і «магістр») та пропозицій щодо внесення доповнень до Класифікатора професій ДК 003-95 та первинних посад для подальшого працевлаштування випускників за вказаною спеціальністю зазначених освітньо-кваліфікаційних рівнів. Було вирішено звернутися до Міносвіти щодо додаткового включення до складу цієї групи представників духовних навчальних закладів. Також було обговорено можливість виокремлення «Богослов’я» в окремий напрям підготовки фахівців, а не як спеціальність в напрямі «Філософія», і внесення відповідних змін до Переліку напрямів. Було прийнято рішення звернутися з відповідним клопотанням до Міністерства освіти і науки України. Участь у засіданні взяли представники МОН України, ВАК, Держкомнацрелігій, духовних і світських навчальних закладів, зокрема Ужгородської Української Богословської Академія імені святих Кирила і Мефодія, Київської Православної Духовної Академії (УПЦ КП), Українського Католицького Університету, Карпатського університету імені Августина Волошина, Чернівецького Національного університету імені Юрія Федьковича, Київського Національного університету імені Тараса Шевченко тощо.
Наступне засідання Громадської ради, яке відбудеться 19 травня, буде присвячено обговоренню питання впровадження викладання курсів духовно-морального спрямування.

Довідка: Громадська рада при Міністерстві освіти і науки України з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями була створена минулого року за результатами зустрічі Міністра освіти і науки з керівниками християнських Церков України. Громадська рада є дорадчо-консультативним органом, утвореним з метою сприяння всебічному забезпеченню свободи совісті та подальшої гармонізації державно-конфесійних відносин в галузі освіти. Головою Ради є народний депутат України, перший заступник голови Християнсько-Демократичного Союзу Володимир Марущенко.