Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.04.2009. КИЇВ. У Неділю Ваій Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври

В день свята Входу Господнього в Єрусалим Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври. Його Блаженству співслужили: намісник обители архієпископ Вишгородський Павел, ректор Київських Духовних академії і семінарії архієпископ Бориспільський Антоній, єпископ Макарівський Іларій, єпископ Васильківський Пантелеімон, а також насельники монастиря та викладачі Духовних шкіл у священному сані.
Перед початком богослужіння Архіпастир звершив традиційний для випускних класів семінарії постриг вихованців у чтеців. Цьогоріч було пострижено 31 семінариста.
Під час Літургії (за Малим входом) Блаженніший Митрополит Володимир напередодні Світлого Христового Воскресіння удостоїв богослужбових нагород декотрих насельників Лаври та викладачів Київських Духовних шкіл. Зокрема помічник різничого Хрестовоздвиженського храму обителі ігумен Савва (Тичко) був возведений в сан архімандрита, заступник благочинного Києво-Печерської Лаври ігумен Агафон (Опанасенко) та завідуючий іконописною майстернею ігумен Фотій (Ковальчук) нагороджені правом носіння хреста з прикрасами, а ієродиякон Арсеній (Ковальчук) – правом носіння подвійного дияконського ораря. Із представників професорсько-викладацької корпорації КДАіС були нагороджені: секретар Вченої ради протоієрей Володимир Коцаба (хрест з прикрасами), викладач Церковнослов’янської мови протоієрей Олександр Козинець (хрест з прикрасами), викладач Морального богослів’я ієромонах Олексій (Коваль) (возведений у сан ігумена) та викладач Загальноцерковної історії ієромонах Філарет (Гавриш) (золотий наперсний хрест).
За відправою також Митрополит Володимир звершив хіротонії над викладачами КДАіС. Так, викладач богослужбової практики ієродиякон Амвросій (Вайнагій) був рукоположений у сан ієромонаха, а викладач Догматичного богослів’я та Канонічного права монах Сільвестр (Стойчев) – у сан ієродиякона.
Звертаючись до чисельних вірян, що зібрались у храмі для молитви, Блаженніший Владика розповів про значення і важливість згадуваної сьогодні події.
Напередодні, 11 квітня, Первосвятитель очолив Всенічну у Трапезному храмі Лаври, під час якої звершив чин освячення ваій.
Свято Входу Господнього до Єрусалиму називають ще Неділею Ваій (гілок), Квітконосною неділею, а також Вербною неділею — від звичая освящати в цей день пальмові гілки, які у нас замінюються вербою. Ці зеленіючі гілки прообразують знамення перемоги над смерттю і Воскресіння Іісуса Христа.

orthodox.org.ua