Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.04.2009. НЬЮ-ЙОРК. У Штаб-квартирі ООН відбулася презентація Пересопницького Євангелія

30 березня в Штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку делегація Української Православної Церкви здійснила презентацію Пересопницького Євангелія. Делегація складається з голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ архімандрита Кирила (Говоруна), співробітника Відділу протоієрея Валерія Кравця, голови Відділу “Церква і культура” ігумені Серафими (Шевчик) та її заступниці у Відділі О.В. Щербакової.
Презентація розпочалася о 13:00 за місцевим часом в одній з конференц-зал приміщення Генеральної асамблеї ООН. У ній взяли участь співпрацівники ООН, Посли та Постійні представники при ООН від різних держав, представники української діаспори та Православних Церков різних юрисдикцій в Америці. Серед присутніх, зокрема, були Постійний представник України при ООН Ю.А. Сергеєв, Генеральний консул України у Нью-Йорку М.М. Кириченко, Постійні представники при ООН Сербії, Польщі, Ватикану, Чехії, а також заступники Постійних представників Угорщини, Болгарії, Німеччини, Голландії, Росії, Великої Британії. Серед представників Церков були присутні митрополит Іринупольський Антоній (Українська Православна Церква у США, Константинопольський Патріархат), керуючий Патріаршими парафіями в США єпископ Зарайський Меркурій, представник Грецької архідиоцезії Константинопольського Патріархату священик Марк Ері, представник Руської Православної Церкви при ООН протоієрей Олександр Абрамов, голова відділу служіння та комунікацій Православної Церкви в Америці протоієрей Андрій Ярмусь та інші.
Презентацію відкрив Постійний представник України при ООН Ю.А. Сергеєв. Він представив гостей з України та коротко розповів про їх місію в Сполучених Штатах. Далі присутнім було запропоновано переглянути відеострічку про Пересопницьке євангеліє.
Після цього до присутніх із вітанням звернувся Генеральний консул України у Нью-Йорку М.М. Кириченко. Далі слово було надане ігумені Серафимі (Шевчик), яка розповіла про історію пам’ятнки та його значення як символу сучасної української Держави. Після промов архімандрит Кирил урочисто передав примірник Пересопницького Євангелія представникові бібліотеки ООН. Також в дар ООН було передано копію іншого пам’ятника давньоруської писемності – Христонопільського апостола ХІІ століття. Цей пам’ятник був відтворений у факсимільному виданні спільними зусиллями Української Православної Церкви і Посольства США в Україні. Презентацію було завершено заключним словом Ю.А. Сергеєва.
Після презентації в Постійному представництві України при ООН на честь делегації Української Православної Церкви було влаштовано обід. Під час обіду від імені Предстоятеля Української Православної Церкви нагородами були відзначені ті, хто доклав зусиль до організації презентації. Зокрема, орденом преподобного Нестора Літописця ІІ ступеню було нагороджено Ю.А. Сергеєва, орденами «1020-ліття Хрещення Київської Русі» нагороджені єпископ Зарайський Меркурій, протоієрей Олександр Абрамов, протоієрей Андрій Ярмусь, співробітник Постійного представництва України при ООН Р.В. Тодер. Грамоти Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира були вручені Генеральному консулу РФ в Нью-Йорку С.В. Гармоніну та співробітниці представництва РПЦ при ООН Ю.Макгрегор.
Ввечері представники Української Православної Церкви у супроводі пана Р.В. Тодера відвідали Предстоятеля Православної Церкви в Америці Блаженнішого Архієпископа Вашингтонського та Нью-йоркського, Митрополита всієї Америки і Канади Іону в його резиденції в Сайосеті. Вони вручили Блаженнішому Митрополитові Іоні від імені Предстоятеля Української Православної Церкви подарунок – ікону преподобного Іони Київського з часточкою його мощей. Під час зустрічі вони обговорили з Предстоятелем Православної Церкви в Америці ситуацію в українському Православ’ї та шляхи подолання українського церковного розколу. У зустрічі взяли участь майже всі архієреї Православної Церкви в Америці, які прибули до Нью-Йорку на засідання Священного Синоду Православної Церкви в Америці.
31 березня делегацію Української Православної Церкви прийняв єпископ Зарайський Меркурій в його резиденції. Гості відвідали Свято-Миколаївський собор Руської Православної Церкви та вклонилися його святиням. Після цього вони взяли участь в прийомі, влаштованому на їх честь єпископом Меркурієм.
Ввечері представники Української Православної Церкви відбули до Вашингтону.