Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Служение Предстоятеля УПЦ

23.03.2009. КИЇВ. У Хрестопоклонну неділю Предстоятель УПЦ звершив Божественну Літургію
У Хрестопоклонну неділю Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію в Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Його Блаженству співслужили архієпископ Вишгородський Павел, архієпископ Бориспільський Антоній, єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр.
Звертаючись до віруючих із словами настанови, Архіпастир розповів про молитовне шанування Животворящого хреста та несення хреста кожним, хто бажає йти за Господом.

26.03.2009. КИЕВ. Митрополит Киевский Владимир встретился с послом России в Украине
В рабочем кабинете Предстоятеля УПЦ (Киево-Печерская Лавра) состоялась встреча Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира с Чрезвычайным и Полномочным Послом Российской Федерации в Украине Виктором Черномырдиным.
В ходе беседы обсуждались вопросы предстоящего посещения Украины Святейшим Патриархом Московским и всея Руси Кириллом.

26.03.2009. КИЕВ. Предстоятель УПЦ возглавил заупокойную литию по Н.В. Гоголю
В связи с празднованием 200-летия со дня рождения Николая Васильевича Гоголя в храме преподобных Антония и Феодосия Печерских (Трапезный храм) Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры состоялась лития об упокоении знаменитого русского писателя, которую возглавил Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир. На заупокойном богослужении Его Блаженству сослужили глава Синодального отдела миссионерства УПЦ архиепископ Полтавский и Миргородский Филипп, ректор Киевских духовных академии и семинарии архиепископ Бориспольский Антоний, епископ Васильковский Пантелеимон. На литии также молись участники международной конференции, посвященной юбилею со дня рождения великого писателя, среди которых духовенство, политические и общественные деятели Украины и других стран СНГ.

26.03.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир благословив організаторів музейного проекту на проведення серії виставок
У Митрополичій резиденції (корпус №70 Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври) Предстоятель Української Православної Церкви зустрівся з організаторами та учасниками музейного проекту. У зустрічі також взяли участь секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, прес-секретар Предстоятеля УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, голова Синодального відділу «Церква і культура» ігуменя Серафим (Шевчик), куратор проекту Дебора Тейлор, президент Фонду міжнародних мистецтв та освіти (США) Грегорі Гурофф, засновник Музею російських ікон (м. Клінтон, штат Массачусетс) Гордон Ленктон, виконавчий директор Музею біблійного мистецтва (м. Нью-Йорк, штат Нью-Йорк) Ена Хеллер, засновник Музею національного культурного надбання “ПлаТар” Микола Платонов, директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець та інші.
Гостей у стінах Києво-Печерської Лаври привітав Предстоятель Української Православної Церкви. «Я радий вітати вас із прибуттям до Лаври, яка є святинею не тільки нашого народу, але й святинею всесвітнього значення, куди тягнуться люди із різних країн світу. Особливо ви приділяєте увагу православним іконам, які є, за висловом великих митців, вікном у вічність. Бажаю вам від Бога благословення і успіхів у справі, яку ви звершуєте», – сказав Архіпастир.
Від імені організаторів Сергій Кролевець ознайомив Первосвятителя із метою, керівництвом та учасниками даного проекту.
Окрім цього, Грегорі Гурофф звернувся до Владики Митрополита за благословенням на початок діяльності і висловив сподівання, що у майбутньому це благословення буде матеріалізоване у листі, який буде включено до каталогу експозиції. Ще пан Гурофф повідомив, що після складення повної програми фундації він планує повернутися до Києва, де у стінах Лаври разом із Сергієм Кролевцем та Миколою Платоновим обговорить питання включення Блаженнішого Владики до освітньої програми, що буде розпочата у США.
На прохання організаторів Владика Митрополит благословив голові Синодального відділу «Церква і культура» ігумені Серафимі (Шевчик) бути постійним представником Української Православної Церкви у роботі проекту.
Насамкінець матушка Серафима ознайомила іноземних гостей із проектом факсимільного видання Пересопницького Євангелія, який був здійснений Українською Православною Церквою за благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира.
Мета музейного проекту – сприяння діалогу культур народів різних країн, ознайомлення із надбанням національної культури громадян Америки та пропаганда України у світі. Організаторами проекту виступили Міністерство культури і туризму України, Музей національного культурного надбання «ПлаТар» і Фонд міжнародного мистецтва та освіти.
Заплановано, що протягом 2009-2011 рр. Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Музей національного культурного надбання «ПлаТар» за підтримки Фонду міжнародних мистецтв та освіти, корпорації «Індустріальний Союз Донбасу», Посольства США в Україні, Посольства України у США проведуть серію виставок в США. Виставки проходитимуть в рамках програми заходів “Україна – світові”, що відбуваються під патронатом Президента України Віктора Ющенка. В експозицію увійдуть старожитності з України, які відносяться до періоду трипільської культури, кіммерійців, скіфів, сарматів, Візантії та Київської Русі. Також будуть представлені твори іконопису ХVІ-ХІХ століть, що написані не тільки професійними майстрами, а й народними іконописцями. Переважна більшість пам’яток – це храмові ікони з іконостасів різних церков, а також Царські врата. Крім них, будуть представлені невеликі за розміром хатні ікони – образи Христа, Богородиці, двунадесятих свят, найпопулярніших вибраних святих, а також списки з чудотворних ікон України. Особливе місце займуть пам’ятки, пов’язані з історією найдавнішого монастиря України – Києво-Печерською лаврою, святинею православного світу.
У виставці буде задіяне церковне начиння (хрести, потири, дарохранильниці, лампади тощо), літургійні тканини та книги в дорогоцінних оправах. Це збагатить уявлення про православні обряди і традиції, а також надасть змогу найповніше репрезентувати збережену національну культурну спадщину.
Загальна ж кількість експонатів – близько 100. Серед них творів іконопису – 80.

30.03.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир нагородив церковними орденами офіцерів СБУ
Блаженніший Митрополит Володимир прийняв у своїй предстоятельській резиденції в Києво-Печерській Лаврі співробітників Служби безпеки України. Він привітав правоохоронців із професійним святом, що відзначалось напередодні, та вручив їм нагороди Української Православної Церкви. Начальник Управління СБУ в Харківській області генерал-лейтенант Андрій Мухатаєв, начальник Управління УСБУ в Запорізькій області генерал-майор Сергій Брест, полковник Андрій Стародубцев удостоєні орденів преподобного Іллі Муромця II ступеня, полковник Олег Плетньов – ордена святого рівноапостольного князя Володимира III ступеня, начальник прес-служби Управління СБУ в Харківській області майор Владислав Абдула та капітан Андрій Саленков – орденів преподобного Нестора Літописця II ступеня. Нагороджені подякували Його Блаженству за привітання та вручили Блаженнішому Митрополитові Володимиру пам’ятні подарунки.

30.03.2009. КИЕВ. Предстоятель УПЦ наградил коллектив издательства Свято-Троицкого Ионинского монастыря церковными орденами
По случаю выхода в свет юбилейного – 500-го номера – «Ионинского листка» Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир наградил коллектив издательства Свято-Троицкого Ионинского монастыря церковными орденами. На сегодняшний день «Ионинский листок» – благотворительное еженедельное восьмиполосное издание, выходящее тиражом 2000 экземпляров с приложением свежих церковных вестей.
Он доступен не только прихожанам монастыря, но и приходским и больничным храмам, детским домам, госпиталям и другим благотворительным учреждениям, тюрьмам Украины. По инициативе активных мирян, занятых в работе над «Ионинским листком», братия монастыря учредила православный журнал для молодёжи «Отрок.ua».
Изначально «Отрок» задумывался как детское издание, и первые номера журнала были обращены к маленьким читателям. Однако по мере развития при монастыре миссионерского молодежного движения возникла насущная потребность в издании, адресованном молодым людям, стоящим на пороге православного храма. К работе над обновленным журналом были привлечены активные участники «молодежки». Современный дизайн, актуальные материалы и качественная полиграфия привлекли к «Отроку» внимание тысяч юных читателей; журнал также завоевал сердца старшего поколения.

31.03.2009. МОСКВА. Митрополит Киевский и всея Украины Владимир освятил посольство Украины в РФ
«Посол и сотрудники посольства пригласили Митрополита Владимира, чтобы он освятил помещения и дал свое благословение», – сообщил пресс-атташе посольства Олег Волошин. Митрополит Владимир наградил посла Украины в РФ Константина Грищенко орденом Украинской Православной Церкви, добавил О. Волошин. Затем дипломат и церковный иерарх провели беседу в кабинете посла.
Митрополит Владимир прибыл в Москву на назначенное на 31 марта заседание Священного Синода Русской Православной Церкви, постоянным членом которого он является по статусу главы Украинской Церкви.
Посольство Украины в РФ размещается в старинном особняке в Леонтьевском переулке, дом 18. Здание в конце XIX принадлежало графу Уварову. В нем работала комиссия московского Императорского археологического общества «Старая Москва». В 1919 году здесь размещался комитет РКП(б). В советское время в особняке разместилось представительство Украинской республики СССР. С 1991 года – посольство
Украины в РФ.
Седмица.Ru
02.04.2009. МОСКВА. Блаженнейший Митрополит Владимир молился на панихиде по Н. Гоголю
В день 200-летия со дня рождения Николая Гоголя на Новодевичьем кладбище в Москве состоялась панихида. Почтить память великого писателя, христианина собралось несколько сотен человек. Заупокойное богослужение совершил митрополит Крутицкий и Коломенский Ювеналий.
В торжественной церемонии приняли участие Митрополит Киевский и всея Украины Владимир, замруководителя секретариата Президента Украины Юрий Богуцкий, депутат Госдумы Константин Затулин и др. «Это наш земляк, это достояние всего мира. Чтобы понять до конца Николая Васильевича Гоголя, я просто приглашаю вас в Украину. Приезжайте на Полтавскую землю. На Полтавской земле все загадочно. Приезжайте в Украину, она щедра», – сказал по окончании службы Ю. Богуцкий.
По его словам, «некоторые ведут суровый диалог: Гоголь – украинский или русский? Он родился в Украине, но сделал свое дело в великой России и подарил его всему миру». «Пример Николая Васильевича Гоголя в том, что нужно идти тем путем, который предначертал нам Господь», – подчеркнул Ю. Богуцкий.

05.04.2009. ЄРУСАЛИМ. Розпочався візит Блаженнішого Митрополита Володимира до Святої Землі
2 квітня розпочався паломницький візит Блаженнішого Митрополита Володимира до Святої Землі, який триватиме до 9 квітня.
3 квітня в приміщенні Єрусалимської Патріархії відбулася зустріч Предстоятеля Української Православної Церкви з Патріархом Єрусалимським Феофілом III та іншими членами Священного Синоду Єрусалимської Православної Церкви. Сторони обговорили актуальні питання, що хвилюють сьогодні православний світ, а також торкнулися теми корисного впливу Єрусалимської Патріархії на міжконфесійне життя сучасного суспільства. Блаженніший Митрополит Володимир подякував Патріархові Феофілу за можливість щороку відвідувати Святу Землю, яка надається численним паломникам із України.
Напередодні цієї зустрічі за благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира Єрусалимській Патріархії були передані дванадцять великих і стільки ж малих лампад в знак вдячності та поваги. Патріарх Феофіл щиро подякував за подарунки Предстоятелю Української Православної Церкви та колективу Київського ювелірного заводу на чолі з головою правління Валерієм Воловиком.
У ніч з 3 на 4 квітня Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію у храмі Гроба Господнього. Предстоятелю Української Православної Церкви співслужили його вікарні архієреї, співробітники Руської духовної місії в Єрусалимі, а також клірики єрусалимських храмів. З боку Єрусалимської Патріархії за богослужінням був присутній митрополит Елевтерупольський Христодул.
Разом із архіпастирем цими днями в Єрусалимі перебуває декілька паломницьких груп із України.