Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МЕЖКОНФЕССИОНАЛЬНЫЕ ОТНОШЕНИЯ


27.03.2009. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. На Холмщині молитовно відзначають 20-річчя відродження єпархії
У місті Любліні (Республіка Польща) відбулися церковні урочистості з нагоди 20-ї річниці відродження Люблінсько-Холмської єпархії та архієрейської хіротонії архієпископа Авеля. У Преображенському кафедральному соборі відбулася святкова Божественна літургія. Слід відзначити, що прихожани цього храму відмічають свята за григоріанським календарем, отже у цей день святкували Благовіщення Пресвятої Богородиці.
Богослужіння очолив Предстоятель Польської Автокефальної Православної Церкви Блаженніший Митрополит Савва. Йому співслужили архієреї Польської, Чешських земель і Словакії та Української Церков. За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира Українську Православну Церкву представляв єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим. Владика привітав архієпископа Авеля з річницею архієрейської хіротонії, побажав довгих та плідних років служіння на древній і православній Холмській землі.
Прес-служба Володимир-Волинської єпархії

30.03.2009. МИЛАН (ИТАЛИЯ). Иерарх УПЦ принял участие в семинаре «Миссия в православной диаспоре»
На базе православного прихода в честь свт. Амвросия Медиоланского в городе Милан (Италия) состоялся научно-богословский семинар на тему «Миссия в православной диаспоре». По приглашению настоятеля прихода Амвросия Медиоланского, ответственного секретаря оргкомитета этой конференции протоиерея Николая Макара и по благословению Предстоятеля Украинской Православной Церкви Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира участие в семинаре принял Председатель Миссионерского отдела при Священном Синоде Украинской Православной Церкви архиепископ Полтавский и Миргородский Филипп. По мнению организаторов конференции, миссия Православной Церкви в диаспоре всегда являлась одним из самых важных церковных служений. Особенно в наши дни, когда православная диаспора значительно возросла в своем количестве. Выступая на конференции, владыка, обозначил основные проблемы современной православной миссии в диаспоре, поделился опытом миссионерских наработок, созданных в Полтавской миссионерской духовной семинарии. 29 марта, в Четвертую неделю Великого поста, архиепископ Полтавский и Миргородский Филипп совершил Божественную литургию в православном храме святителя Амвросия Медиоланского. За богослужением владыке сослужил настоятель прихода протоиерей Николай Макар. Многие прихожане диаспоры причастились в этот день Святых Христовых Таин.
Пресс-служба Полтавской епархии

30.03.2009. ЛУЦЬК. Єпархію відвідали паломники із Словаччини
На запрошення митрополита Луцького і Волинського Ніфонта у Луцьку перебували гості зі Словаччини – сорок п‘ять студентів православного богословського факультету Пряшівського університету. На час перебування гостей поселили у приміщенні Волинської духовної семінарії, де вони могли познайомитись з побутом і внутрішнім уставом духовного навчального закладу, познайомитись зі своїми українськими колегами.
Спочатку була екскурсією по місту, паломники відвідали будівництво храму Всіх святих землі Волинської – нижній храм святого апостола Андрія Первозванного і зведена верхня частина новобудови справили враження і дали змогу оцінити архітектуру і розмір майбутнього кафедрального собору. У музеї Волинської ікони молоді словаки познайомились із особливим старовинним волинським іконописом. З благоговінням приклались вони до фотокопії древньої волинської святині, пам’ятки візантійського мистецтва ХІ-го століття – Холмської чудотворної ікони Божої Матері, оригінал якої нині знаходиться на реставрації у майстерні вказаного музею і тимчасово недоступний. Побували вони також у підземеллі римо-католицького Петропавлівського костелу і в луцькому пам’ятнику старовини – замку князя Любарта (XIV ст.).
Сповнені вражень, гості повернулись до семінарії, а в другій половині дня зібрались в аудиторії ВДС, де розпочав роботу міжнародний семінар на тему «Архітектурні традиції православ’я на Волині і Словаччині». Тримаючи вітальне слово, ректор Духовної семінарії митрополит Ніфонт розповів молодим людям про історію Християнства на Україні, нелегку долю Православ’я на Волині в часи Брестської унії і про непросте сьогодення Української Православної Церкви. Як зазначив митрополит, у XVІI ст. в околицях Луцька було більше двадцяти монастирів; за 15 років панування уніатів не залишилось жодного – вони були зруйновані, а ченці частково розігнані, частково знищені. Проректор з навчальної роботи протоієрей Сергій Ющик, ознайомлюючи присутніх з тематикою конференції, звернув увагу на спорідненість словацького і українського народів. «Нині ми раді бачити старших братів по вірі», – сказав отець проректор, – «адже рівноапостольні просвітителі слов’янських земель Кирил і Мефодій розпочали місіонерську працю зі Східнослов’янських земель, і вже звідти воно почало проникати на територію сучасної України. З тих пір наші народи неодноразово засвідчували свою любов до Господа Іісуса Христа і вірність Його Святій Церкві. І як матеріалізована любов до Бога – стоять на наших православних землях чудові храми». Після цього студент третього курсу Білітюк Василь запропонував до уваги присутніх мультимедійну презентацію, присвячену древнім волинським храмам. Доповідь на аналогічну тему виголосив і студент Пряшівського університету. Він розповів про особливості архітектури історичних храмів у Словаччині. Як правило, це храми XV-XVI століть. які не мають спільних архітектурних рис, оскільки географічне розташування Словаччини сприяло тому, що храми запозичили стиль і руської, і візантійської, і сербської і навіть західноєвропейської архітектури.
Після конференції враженнями від візиту на Волинь поділився з прес-службою голова паломницької групи протоієрей Михаїл Рошич, настоятель храму міста Сніна, який активно займається видавництвом православної і богослужбової літератури у Словаччині і сам є автором кількох книг. «Коли десять років тому я вперше відвідав Волинську єпархію, то настільки був вражений теплотою прийому, що вирішив якомога частіше приїжджати сюди з паломниками» – сказав отець Михаїл. – Цього разу з нашою групою приїхали студенти богословського факультету, для яких, окрім поклоніння святиням, цікавим є спілкування з учнями духовного навчального закладу. Крім традиційного обміну досвідом, наших студентів цікавить ще кілька моментів – один з них духовно-виховний компонент православної освіти: ранішня і вечірня молитви, кліросний послух, спільна трапеза, неусипне читання Псалтирі під час Великого посту. Адже вони навчаються хоч і на богословському факультеті, але у світському навчальному закладі, де діють світські правила, і європейський стандарт освіти хоч і ставить високі вимоги до рівня знань, але зовсім не залишає часу для духовного життя. Для нашої молоді особливо цінним буде приторкнутись до руської духовності, що ми і намагаємось здійснювати, перебуваючи на Волині».
Наступного дня Волинська єпархія зустріла другу частину паломницької групи зі Словаччини, яка передала митрополиту Луцькому і Волинському Ніфонту офіційне запрошення архієпископа Пряшівського Іоанна відвідати у найближчому часі Словацьку землю. Відвідавши храм Всіх святих землі Волинської, старша група паломників приєдналась до словацької молоді, і усі, взявши благословення у владики, відбули до Почаєва.
Прес-служба Волинської єпархії

31.03.2009. КИЇВ. У столиці країни сформують експозицію українських раритетів для трирічного показу у США
До Києва приїхали представники американських музеїв з метою сформувати експозицію українських раритетів для трирічного показу у США. Про це домовилися представники Міністерства культури України і посольства Сполучених Штатів Америки. Вирішено, що американці зможуть побачити старожитності Трипільської культури та дохристиянської доби, а також ікони, хрести і літургійні книги. Серед них і Кристинопільський Апостол ХІІ століття та Євангеліє, на якому присягають Президенти України.
«Україна покаже себе світові, а світ відкриє Україну», – така теза домінувала в усіх виступах, що звучали в стінах виставкового залу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Йшлося про те, що впродовж трьох років у найкращих музеях найбільших американських міст демонструватимуть найцінніші раритети «Лаврської скарбниці» (близько 100 ікон і предметів релігійного вжитку) та добірку «Україна: від Трипілля до Київської Русі» з фондів Музею культурного надбання «ПлаТар» (200-250 експонатів). В експозицію увійдуть предмети стародавньої культури Трипілля, кімерійців, скіфів, сарматів, Візантії та Київської Русі. Колекція іконопису складатиметься з ікон чотирьох століть — від XVI до XІХ століття. Також виставлятиметься церковне начиння: хрести, лампади, літургійні тканини та книги в дорогоцінних оправах. Першу частину майбутньої експозиції, як інформує радіо «Свобода», відбирає ігуменя Серафима, голова Синодального відділу Української Православної Церкви «Місія Церква і культура». «Ми веземо до США наші святині: Кристонопільський Апостол ХІІ століття та Євангеліє, на якому складають присягу українські Президенти. Звичайно, у факсимільних примірниках. Ми представлятимемо наші раритети у бібліотеці Конгресу США, в ООН», – розповіла ігуменя. Міністр культури України Василь Вовкун наголосив, що проведення таких виставок якнайкраще сприятиме налагодженню культурного діалогу між Україною і США. Виставки проходитимуть у рамках програми «Україна — світові», що реалізовується під патронатом Президента України Віктора Ющенка. Підтримав цю думку і заступник посла Сполучених Штатів Америки Джеймс Петтіт, зауваживши, що «це прекрасна можливість дізнатися про українську культуру, з якою більшість американців не знайомі». «Я дуже багато чув про українську ікону і про українську культуру. І я приїхав до України, до Києва, щоб із цим краще ознайомитися. Сподіваюся, що ми матимемо відповідну експозицію української ікони в нашому музеї вже наступного року», – зауважив Гордон Ленктон, засновник Музею ікон у місті Клінтон, штату Массачусетс (США).
Як запевнив Президент американського Фонду міжнародного мистецтва та освіти Грегорі Ґурофф, вживаються усі необхідні заходи безпеки, тому немає причин турбуватися про безпеку перевезення, збереження та повернення експонатів.
РІСУ
31.03.2009. СИМФЕРОПОЛЬ. Группа православных паломников из Греции посетила Крым
По благословению митрополита Симферопольского и Крымского Лазаря Крым принял группу паломников из Греции, возглавляемую настоятелем Спасо-Преображенского монастыря в городе Фивы Элладской Православной Церкви архимандритом Нектарием Антонопулосом.
Приехав в Симферополь накануне дня памяти святителя Гурия, основателя Таврической духовной семинарии, паломники — а это 30 студентов разных вузов Греции и другая православная молодежь — встретились с преподавателями и воспитанниками ТДС, а также представителями Объединения православной молодежи Крыма. Во время встречи, проходившей в актовом зале семинарии, ее проректор протоиерей Димитрий Гоцкалюк переводил на русский язык рассказ о. Нектария о том, как почитают в Греции святителя Крымского Луку (Войно-Ясенецкого), о многих новых чудесах, явленных на греческой земле по молитвам к этому великому угоднику Божию. Затем отец Нектарий ответил на вопросы, которые ему были заданы из зала. Крымскую молодежь интересовало, как преодолевается в Греции всемирный экономический кризис, какое положение занимает Элладская Церковь в современном Греции. Обсуждались вопросы духовного образования в Греции и в Украине. После встречи в семинарии паломников из Греции принял владыка Лазарь, который преподал каждому свое архипастырское благословение и пригласил принять участие в торжествах, посвященных дню памяти святителя Гурия, архиепископа Таврического.
Пресс-служба Симферопольской епархии

01.04.2009. КИЕВ. Представитель Православной Церкви в Америке при Московском Патриархате посетил Киевский духовные школы
Киевские духовные академию и семинарию посетил Представитель Православной Церкви в Америке при Московском Патриархате, настоятель храма Св. великомученицы Екатерины на Всполье (г. Москва) архимандрит Закхей (Вуд). Ректор КДАиС архиепископ Бориспольский Антоний, администрация, преподаватели и воспитанники духовной школы на встрече с отцом Закхеем задавали гостю вопросы о жизни Православной Церкви в Америке, о духовных учебных заведениях в США, о миссионерской деятельности в Америке.
Архимандрит Закхей передал в библиотеку КДАиС экземпляры Священного Писания на английском языке. Новый перевод осуществлялся около десяти лет; была проделана скрупулезная работа коллектива автора, в процессе которой учитывались предшествующие переводы Священного Писания на английский язык. Киевские духовные школы стали вторым духовным учебным заведением РПЦ и первым в Украине, которому передано данное издание.
Ректор поблагодарил отца Закхея за ценный подарок, отметив, в частности, что Священное Писание на английском языке будет очень полезно учащимся, изучающим по новой программе иностранные языки в течение всего курса обучения.
Сайт КДАиС

02.04.2009. СИМФЕРОПОЛЬ. Духовный глава караимов Украины поздравил митрополита Лазаря
В поздравительной телеграмме, направленной в адрес митрополита Лазаря, говорится: «Глубокоуважаемый Владыко Лазарь, сердечно поздравляю Вас с присвоением Вам Верховной Радой Автономной Республики Крым звания «Почетный крымчанин». Этот знак гражданского внимания является высокой оценкой Ваших личных заслуг в возрождении духовности и межконфессионального согласия на Крымской земле. Ваша активная общественная деятельность служит ярким примером сохранения мира во благо всех крымчан.
С наилучшими пожеланиями, Духовный глава караимов Украины и сопредседатель Межконфессионального совета Крыма «Мир – дар Божий» Эль Давид»

02.04.2009. НЬЮ-ЙОРК. У Штаб-квартирі ООН відбулася презентація Пересопницького Євангелія
У Штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у делегація Української Православної Церкви здійснила презентацію Пересопницького Євангелія. До Нью-Йорку делегація прибула у складі голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ архімандрита Кирила (Говоруна), співробітника відділу протоієрея Валерія Кравця, голови відділу „Церква і культура” ігумені Серафими (Шевчик) та її заступниці у відділі О.В. Щербакової.
Презентація відбулась в одній із конференц-зал приміщення Генеральної асамблеї ООН. У ній взяли участь співпрацівники ООН, посли та постійні представники при ООН від різних держав, представники української діаспори та Православних Церков різних юрисдикцій в Америці. Серед присутніх, зокрема, були Постійний представник України при ООН Ю.А. Сергеєв, Генеральний консул України у Нью-Йорку М.М. Кириченко, постійні представники при ООН Сербії, Польщі, Ватикану, Чехії, а також заступники постійних представників Угорщини, Болгарії, Німеччини, Голландії, Росії, Великої Британії. Серед представників Церков були присутні митрополит Іринупольський Антоній (Українська Православна Церква у США, Константинопольський Патріархат), керуючий Патріаршими парафіями в США єпископ Зарайський Меркурій, представник Грецької архідиоцезії Константинопольського Патріархату священик Марк Ері, представник Руської Православної Церкви при ООН протоієрей Олександр Абрамов, голова відділу служіння та комунікацій Православної Церкви в Америці протоієрей Андрій Ярмусь та інші.
Презентацію відкрив Постійний представник України при ООН Ю.А. Сергеєв. Він представив гостей з України та коротко розповів про їх місію в Сполучених Штатах. Далі присутнім було запропоновано переглянути відеострічку про Пересопницьке Євангеліє. Ігуменя Серафима (Шевчик) розповіла про історію пам’ятки та її значення як символу сучасної Української держави. Після промов архімандрит Кирил урочисто передав примірник Пересопницького Євангелія представникові бібліотеки ООН. Також в дар ООН було передано копію іншого пам’ятника давньоруської писемності – Христонопільського апостола ХІІ століття. Цей пам’ятник був відтворений у факсимільному виданні спільними зусиллями Української Православної Церкви і Посольства США в Україні. Презентацію було завершено заключним словом Ю.А. Сергеєва.
Після презентації в Постійному представництві України при ООН на честь делегації Української Православної Церкви було влаштовано обід. Під час обіду від імені Предстоятеля Української Православної Церкви нагородами були відзначені ті, хто доклав зусиль до організації презентації. Зокрема, ордена преподобного Нестора Літописця ІІ ступеню удостоєно Ю.А. Сергеєва, орденів «1020-ліття Хрещення Київської Русі» – єпископ Зарайський Меркурій, протоієрей Олександр Абрамов, протоієрей Андрій Ярмусь, співробітник Постійного представництва України при ООН Р.В. Тодер.
Ввечері представники Української Православної Церкви у супроводі пана Р.В. Тодера відвідали Предстоятеля Православної Церкви в Америці Блаженнішого Архієпископа Вашингтонського та Нью-Йоркського, Митрополита всієї Америки і Канади Іону в його резиденції в Сайосеті. Блаженнішому Митрополиту Іоні від імені Предстоятеля Української Православної Церкви вони вручили подарунок – ікону преподобного Іони Київського з часточкою його мощей. Предстоятеля Православної Церкви в Америці цікавили ситуація в українському Православ’ї та шляхи подолання українського церковного розколу. У зустрічі взяли участь майже всі архієреї Православної Церкви в Америці, які прибули до Нью-Йорку на засідання Священного Синоду Православної Церкви в Америці.
31 березня делегацію Української Православної Церкви прийняв єпископ Зарайський Меркурій. Гості відвідали Свято-Миколаївський собор Руської Православної Церкви та вклонилися його святиням. Після цього вони взяли участь у прийомі, влаштованому на їх честь єпископом Меркурієм.
Ввечері представники Української Православної Церкви відбули до Вашингтону.