Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.03.2009. КИЇВ. Парафія видала настінний календар до 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя

Тематичний календар «Моє серце завжди належатиме священним місцям моєї Батьківщини», присвячений 200-річчю від дня народження видатного письменника, побачив світ зусиллями громади Свято-Макаріївської церкви на Татарці за підтримки Благодійного фонду «Богуслав».
Видання містить яскраві кольорові фотознімки пам’ятних місць, пов’язаних із життям та творчістю Миколи Васильовича Гоголя. Серед них — Спасо-Преображенський храм у селі Великі Сорочинці, Свято-Троїцький храм у Диканьці, Гімназія вищих наук у Ніжині; храм в ім’я преподобного Симеона Столпника та церква в ім’я святителя Мартина Сповідника в Москві, парафіянином яких свого часу був М.В. Гоголь; Спасо-Преображенський собор в Одесі та Києво-Печерська Лавра, де письменник неодноразово бував та молився. Також серед фотографій — зображення видатних пам’ятників Гоголю — в Полтаві, Миргороді та Санкт-Петербурзі.
Окрім цього містяться чимало фотоілюстрацій з музейних архівів: портрети батьків письменника та його самого, гравюри та малюнки місць, де він виріс, жив чи творив.
На кожен місяць календар подає цитати письменника на релігійну тематику чи висловлювання про нього видатних особистостей, покликані показати душевні якості Гоголя, його глибоку віру в Бога та «найніжнішу», за словами Т. Шевченка, любов до людей.
Додати штрихів до портрету Гоголя-людини покликані зокрема й тематичні публікації, вміщені на звороті кожної сторінки календаря — біографічні відомості про письменника, статті про його дитинство, віхи життя, ставлення до православної віри та Церкви. Чимало цікавого можна почерпнути з авторських статей про Гоголя Є. Сверстюка, протоієрея В. Зеньковського, О. Гончара. Ці та інші автори торкаються тем релігійності та набожності письменника. Зокрема про це йдеться в статтях «Шлях Гоголя до Оптиної пустині», «Гоголь і Євангеліє», «Гоголь і Православ’я» тощо.
У календарі також відзначено церковні православні свята.
Видання відзначається приємним гармонійним дизайном і є цікавим поєднанням літературних, мистецьких та релігійних мотивів.