Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.03.2009.ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Освячено відділення центру реабілітації безпритульних

За благословенням Митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія, секретар Хмельницької єпархії протоієрей Олександр Дацюк та клірик Хмельницької Єпархії протоієрей Сергій Причищин освятили відділення наркологічного спрямування Хмельницького центру реабілітації безпритульних громадян «Промінь надії».
Після освячення приміщення відбувся мітинг-реквієм, на якому були присутні міський голова Сергій Мельник, голова відділу охорони здоров’я міськвиконкому, керівники соціальних служб міста, керівництво та лікарі реабілітаційного центру, численні гості, представники ЗМІ.
Від імені Митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія протоієрей Олександр привітав директора центра В. Сирирнчака лікарів та персонал з відкриттям центру та зачитав вітальну адресу Митрополита Антонія в якій зокрема було наголошено:
«Нажаль, але мільйони людей у нашій країні сьогодні страждають від різного роду залежностей, зокрема від пияцтва та наркоманії, приносячи чимало біди своїм ближнім і суспільству в цілому: руйнуються сім’ї, людина деградує, нерідко стаючи важко хворою, втрачає як професійні, так і просто людські якості.
Хвороба алкоголізму і наркоманії небезпечна, адже вона руйнує як душу, так і тіло людське, приносячи серйозні життєві негаразди.
Алкоголізм та наркоманія страшне зло, адже ці пороки не шкодують ні людей похилого віку, ні здорових, працездатних чоловіків, ні жінок, ні навіть дітей.
Святе Письмо ясно говорить, що порок пияцтва робить неможливим спасіння людини, бо: «ні крадії, ні лихоїмці, ні п’яниці, Царства Божого не наслідують» (1 Кор., 6,10), «Тож, дивіться за собою, щоб серця ваші не були обтяжені об’їданням та пияцтвом» — пише Святе Євангеліє (Лк., 21,34), «Горе для душі вино, коли п’ють його забагато» (Сир., 31, 34) – попереджує премудрий син Сирахів.
Відомо, що люди, які потрапили у тенета залежностей, важко страждають, вони живуть посеред нас, є частиною нашого суспільства, отже і жоден свідомий громадянин не має право сказати, що ця проблема його не обходить, бо лише разом ми зможемо протистояти цьому лиху.
Церква Христова має особливу турботу про хворих, підносячи щоденну молитву за зцілення душевних і тілесних недугів й дарування здравія болящим. Любов до тих людей, від яких відвертається суспільство була в основі земного служіння Самого Господа Ісуса Христа, Який у кожній людині бачив Образ Божий, нехай часто затьмарений гріхами, зазначаючи, що «прийшов призвати не праведників, але грішних до каяття» (Мф., 9,13). «Ненавидь гріх, але люби грішника, співчувай йому» — так гласить святоотцівська мудрість. Отже і всі ми – священнослужителі і миряни повинні робити все можливе, щоб повернути до нормального життя тих, хто страждає від пороків сучасності, особливо від пияцтва та наркоманії. Для цієї мети, не зважаючи на кризу, яка охопила суспільство, було побудоване відділення наркологічного спрямування Хмельницького центру реабілітації безпритульних громадян «Промінь надії» — це воістину подвиг, спрямований на благо суспільства. Для мене є символічним те, що відділення було відкрите саме у дні Великого Посту, коли особливо доречно згадати про обмеження у їжі та питті, що несе здоров’я і очищення для душі і тіла.
Звертаючись до тих, хто працює у центрі реабілітації, а також до членів родин людей, які зловживають спиртними напоями, хочу наголосити на необхідності комплексного підходу до вирішення проблеми: не лише медичної і психологічної допомоги вимагають підопічні центру, ваші рідні і близькі, вони потребують і щирої молитви.
Церкві відомі чудесні зцілення від пристрастей і залежностей силою молитви до Цариці Небесної – Пресвятої Богородиці та Її Чудотворного образу «Неупіваємая Чаша», до святого мученика Вонифатія та інших угодників Божих. Результат приносить соблюдання посту, сповідь і регулярне причащання Святих Христових Тайн.
Усім нам важливо докладати максимальних зусиль, щоб ті, хто хворий на недуг пияцтва і наркоманії усвідомили свій реальний небезпечний стан і прийняли глибоке та тверде рішення виправитися.
На усіх присутніх, працівників і медперсонал Центру закликаю боже благословення! Нехай Всемилостивий Господь благословляє усі Ваші добрі справи та починання!».
Також Отець Олександр з нагоди відкриття відділення наркологічного спрямування Хмельницького центру реабілітації безпритульних громадян «Промінь надії», від Владики Антонія подарував у Центр ікону Божої матері «Неупіваємая Чаша», висловивши надію на те, що молитви до Божої Матері полегшать важку працю працівникам та прискорять одужання пацієнтів, зроблять більш результативними зусилля небайдужих до чужої біди людей.