Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.03.2009. КІРОВОГРАД. Побачив світ фоліант «Кіровоградщина. Історія. Традіції. Сучасність»

За сім десятиліть багато чого відбулося на Кіровоградщині. Протягом цього часу тут жили і працювали тисячі видатних людей. Розвивалися різні галузі господарства, зазнали свого розвитку культура, медицина,освіта. Відтепер про все це написано у 640-сторінковому фоліанту «Кіровоградщина. Історія.
Традіції. Сучасність», виданого кіровоградським поліграфічно-видавничим центром «Імекс — ЛТД». Задуманий ініціаторами випуску як 264-сторінковий том, цей життєпис краю врешті-решт ледве вмістився в понад шість сотень сторінок, серед яких і історія духовного життя області, монастирів і храмів, а також їх священослужителів. Настоятель Хрестовоздвиженського храму села Іскрівка Петрівського району протоієрей Миколай прийняв мученицьку смерть у богоборчеські часи і причислений Українською Православною Церквою до лику святих угодників Божих.
До авторського колективу, який писав біографію степової Еллади за сімдесят років, ввійшли близько 30-ти авторитетних фахівців, знаних і поважаних людей. Очолював усю організаційно-творчу роботу Олександр Чуднов — дослідник історії, краєзнавець, автор численних наукових розвідок, автор і видавець мультимедійних енциклопедій з історії Центральної України , двічі лауреат обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова.
Ідея написати до 70-річчя Кіровоградщині глибоку, осмислену через долі, події, явища, здобутки, книгу народилася одномоментно в кількох зовсім неспоріднених місцях. І, співучо, нелегка, але надзвичайно творча робота над цим виданням набула такої енергії, пошуку іскри у серцях авторів
саме через те, що появи об’ємної, розумної, грунтовної розповіді про наш край хотіли і можновладці і люди творчі — краєзнавці історики, архівісти, літератори, вчені, науковці.
Для створення ювілейного видання було засновано громадську редакційну раду, яку очолили голова обласної державної адміністрації Василь Моцний та голова обласної ради Микола Сухомлин. На презентацію ювілейної Книги було запрошено весь авторський колектив, членів громадської редакційної
ради, керівників районних державних адміністрацій, районних рад, органів місцевого самоврядування, духовенство, директорів бібліотек, музеїв, ректорів вищих навчальних закладів, лідерів громадських організацій, депутатів обласної ради, ветеранів, студентів, журналістів. Загальне враження від книги дуже влучно висловив ректор Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Вінниченка Григорій Клочек, сказавши, що в ній багато краси. А це якраз те, чого й не вистачає нам нині. Це насправді незвичайна книга. Її приємно тримати в руках. Від неї віє історією, нашою загальною історією, з її сторінок посміхаються люди, які віддали все своє життя, любов, енергію, досвід Кіровоградщині, а зараз можуть про це тільки згадувати, тут все — наш хліб, наша ГЕС, наші храми, наші поля і простори. «Кіровоградщина. Історія. Традиції. Сучасність» -це фундаментальне видання з унікальними фотографіями, рідкісними архівними документами, матеріалами про видатніих особистостей в історії області .
- Книга свіжа, щира, нова і радісна, як перші весняні квіти. Ми як дійсні діти своєї землі зробили Кіровоградщині подарунок,- говорили автори. І серед сотень інших подарунків вона, безперечно, займе одне з перших по значущості місць.
Книга закінчується словами з притчі, яку любив повторювати видатний педагог Федір Прокаєв. Її суть зводиться до того, що тільки незалежна людина, з вільними поглядами, вільним духом, вільною совістю, вільними помислами може творити добро. Ця книга саме про таких людей. Побачити, погортати, почитати її можна вже зараз. Вона розійшлася по всіх районах, бібліотеках, музеях Кіровоградщини.
Ангеліна Несен