Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.03.2009. ХУСТ. В перший тиждень Велиткого посту владика Марк звершив чернечий постриг

В четвер першого тижня святого і Великого посту, архієпископ Хустський і Виноградівський Марк звершив чернечий постриг у великий ангельський образ (схиму) одного із найстаріших кліриків Хустської єпархії ігумена Димитрія (Немеша Димитрія Васильовича). Цього дня, ввечері, владика Марк прибув у Свято-Вознесенський храм с. Руське Поле Тячівського р-ну, де уже більше п’ятдесяти років настоятелем являється отець Димитрій.
Народився ігум. Димитрій 14 вересня 1922 р. в с. Колодно Тячівського р-ну. Отримав початкову п’ятирічну, так звану «народну», освіту, а потім і семирічну, яку отримав у 1939 р. в Тячеві. По закінченні навчання в Тячеві, поступає послушником у Спасо-Преображенський чоловічий монастир с.Теребля, де проходить кліросний послух до 1944 року. Із монастиря був призваний в Угорську армію. По закінченні другої Світової війни був полонений американськими військами, а в 1946 році, як репатріант, повернувся, та працював на різних роботах в Москві.
18 жовтня 1947 року, єпископом Мукачівським і Ужгородським Нестором був рукоположений в сан диякона, а 26 жовтня того ж року – в сан священика. Від цього часу і до 1950 року служив як священик в монастирі с.Теребля, а після командировочно: від 29 вересня 1950 по 8 жовтня 1951 р. в с.Кричево Тячіського р-ну, де, як сказано в характеристиці архім. Веніаміна, Настоятеля Тереблянського монастиря, (за 07 грудня 1950 р.) о. Димитрій почав «борьбу с распространяющейся сектой субботников. Все прихожане довольны служением и проповедью о.иеромонаха Димитрия». Від 9 жовтня 1951 р. до 1 червня 1952 р. служив у Свято-Духівському храмі с. Колочава-Горб Міжгірського р-ну. З 2 по 15 червня 1952 в с.Угля Тяівського р-ну. Після Углі, до 22 грудня 1953 р., знову служив в с.Колочава-Горб. З 22 грудня 1953 р. до 30 грудня 1958 – в с.Новобарово Тячівського р-ну, а з 15 січня 1959 по 10 лютого 1966 в с. Руське Поле того ж району. В 1964 р. єпископом Боголіпом був нагороджений «Набедренником». З 11 лютого по18 липня 1966 р. служив в с.Чорноголова Перечинського р-ну, а з 19 липня 1966 р і по сьогодні являється Настоятелем Свято-Вознесенського храму с.Руське Поле.
На Великому повечерії, 5 березня 2009 року, владика, в співслужінні духовенства єпархії, прочитав уставну частину Великого Канону прп. Андрія Крітського. Після завершення Великого повечерія, архієпископ Марк звершив чернечий постриг ігумена Димитрія у схиму з нареченням імені Серафим, в честь прп. Серафима, Саровського чудотворця.
По завершенні чинопослідування чернечого постригу, архієпископ Марк звернувся зі словом вітання до новопостриженого схимника, в якому зазначив, що о.Серафим прийняв на себе особливий подвиг. «Ви призвані, — продовжив своє слово архієпископ Марк,- бути світлом в сучасному світі. Хоч і важко при немочі плоті в таких літах, та після таких життєвих випробувань, які випали на Вашу долю, о.Серафим,- але «дух бодр». Владика нагадав, що людина все може звершити, якщо буде надіятись не на свої сили, а на благодать Божу. «Вся могу в укрепляющем мя Иисусе Христе» (Флп.4.13). Владика Марк побажав схиігум.Серафиму помочі Божої в пастирських трудах, незгасаючої молитвенної пам’яті, а пастві завжди молитись за свого пастиря.
Архімандрит Алексій (Бринчак)