Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.03.2009. ЛУЦЬК. В кафедральному храмі митрополит Ніфонт звершив великопісну пасію

В неділю, керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт в співлужінні кліриків Свято-Покровського кафедрального храмуміста після вечірнього уставного богослужіння очолив особливе постове богослужіння – пасію.
Пасія (в перекладі з грецької – «страждання») – це найпізніша за часом виникнення православна служба. Вона була складена в середині XVII століття святителем Петром (Могилою) митрополитом Київським, творцем багатьох богослужінь. Під час цього богослужіння згадуються страждання Господа нашого Ісуса Христа. На середині храму встановлюється Голгофа.
Православні християни слухають піснеспіви хору, складені з богослужінь Страсного тижня Великого Посту.
Митрополит Ніфонт прочитав Євангеліє від Матфея про страждання Спасителя. (В наступні неділі посту будуть прочитані Євангелія описані іншими трьома євангелістами). Перед читанням Євангелія звучав особливий прокимен «Разделиша ризы Моя себе, и о одежди Моей меташа жребий…».
Також була проспівана хором стихира « Приидите, ублажим Иосифа приснопамятного», яку співають під час цілування Плащаниці Христової у Велику П’ятницю. Також присутні у храмі проспівали акафіст страстям Господнім.
Після пасії митрополит Ніфонт виголосив проповідь, у якій розкрив суть і значення страждань Спасителя.