Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.03.2009. КИЇВ. Слово намісника Києво-Печерської Успенської Святої Лаври архієпископа Вишгородського Павла в дні Великого посту

Божою милістю розпочалася перша седмиця Великого посту. Піст і молитва дарують людині великі блага душевні і тілесні: душа прозріває духовно, прагне до свого Творця, а тіло отримує полегшення. Тому Великий піст є благодатним періодом для боротьби з гріховними звичками, для зцілення душі через часту сповідь й причастя Тіла і Крові Господніх. В період святої Чотиридесятниці, звершуючи добрі діла, людина має можливість отримати більше духовних плодів. Крім того, великопісні богослужіння сприяють наближенню християнина до Бога через церковні Таїнства.
Одним з найважливіших церковних Таїнств є Таїнство Євхаристії – причастя Тіла і Крові Христових. Дотримуючись посту протягом святої Чотиридесятниці, віруючі намагаються очистити свою душу покаянням, сповідуючи перед духівником-священиком всі свої гріхи явні і таємні. Каючись, людина не повинна звинувачувати кого-небудь у своїх гріхах, тому що вона має волю вибору: согрішити чи згадати у цей час Божі заповіді. Після сповіді священик читає над людиною розрішальну молитву і, отримавши прощення гріхів, можна приступати до чаші Тіла і Крові Христових. Сам Господь свідчить про те, що Він перебуває безперестанно в серці тієї людини, яка приймає Його, даруючи їй Свою благодать і мир, про який Він неодноразово нагадує нам.
Кожну седмицю святої Чотиридесятниці присвячено певним духовним подіям. Так перша неділя Великого посту – це свято торжества Православ’я, коли Церква святкує перемогу іконопочитання над іконоборством. В цей день Церква повчає своїх чад важливому значенню ікони в духовному житті людини. Другу неділю присвячено святому Григорію Паламі, великому подвижнику і богослову, який є автором вчення про благодатне світло, яке освітлює внутрішню людину. За цим вченням, досягнути благодатного світла можна молитвою, постом та іншими духовними подвигами. На цьому тижні Церква також святкує Собор всіх преподобних отців Києво-Печерських (перехідне свято у 2-у неділю Великого посту), адже Києво-Печерська Лавра дала світові величезну кількість подвижників православної віри. Зі стін Києво-Печерської обителі вийшло багато архієреїв та просвітителів Русі. В третю неділю Великого посту Церква прославляє святий Хрест і плоди хресної смерті Спасителя. Хрест виноситься на середину храму для поклоніння віруючим, тому цей тиждень називається хрестопоклонним. У наступні дві неділі згадуються духовні подвиги великих подвижників і постників святих Іоанна Лествичника та Марії Єгипетської, які своїм подвижницьким життям показали, наскільки може людина, яка живе Божою благодаттю, піднятися над матеріальним і тлінним. Завершується Великий піст святом Входу Господнього в Єрусалим та Страсним тижнем, які свідчать про всемогутність Божу і Його безмежну любов до людини, заради якої Господь розіп’явся, щоб людина не загинула у своїх беззаконнях, але щоб була врятована і мала життя вічне.
Дорогі брати та сестри, будемо намагатися жити по заповідям, будемо любити один одного, щоб виконувати закон Христовий. Бог мира і любові нехай перебуває з усіма нами.
Редакція сайта Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври