Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.03.2009. БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ. В честь засновників грецької церкви Іоанна Предтечі відкрито меморіальну дошку

У місті Білгород-Дністровський, що під Одесою, на будівлі церкви Святого великомученика Іоанна Предтечі, відомої в місті як грецький храм, 1 березня відкрита меморіальна дошка. Двома мовами – українською та грецькою — нею вшановується пам’ять греків – засновників, меценатів і будівельників храму, передає УКРІНФОРМ.
Православну церкву було споруджено на мальовничому березі Білгород-Дністровського лиману в XIII-XIV століттях. Нинішня будівля зведена на її підмурку. Грецький Предтеченський храм став духовною домінантою багатонаціонального міста.
Ініціатором встановлення на ньому меморіальної дошки виступила Білгород-Дністровська грецька громада «Тіра-2500» в особі її голови Івана Малезіді. Коштами допомогла історична батьківщина. У сьогоднішніх торжествах у Білгород-Дністровському разом з представниками організацій греків Одещини, місцевої громадськості та очільником міста взяли участь Генеральний консул Грецької Республіки в Одесі Герасимос Даваріс і голова Одеської обласної громади греків імені Георгія Маразлі Василь Симвуліді. Зібралися також білгорд-дністровські греки, які 1997 року об’єдналися в міську національно-культурну організацію, що нараховує до сотні членів. Гості здійснили екскурсію до знаменитої Білгород-Дністровської фортеці та до місцевого краєзнавчого музею. У грецькому храмі пройде святковий молебень, урочисте відкриття та освячення меморіальної дошки.