Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.02.2009. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Відбулось вшанування 65-ї річниці визволення області від фашистських загарбників

24 березня в обласному центрі відбулися урочистості з нагоди відзначення 65-ї річниці визволення області та міста від фашистських загарбників. За благословенням митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія в урочистостях які проходили в концертному залі обласної філармонії взяв участь секретар єпархії протоієрей Олександр Дацюк. В залі зібралася чимала кількість ветеранів Великої Вітчизняної війни з усіх куточків Хмельниччини. Вшанувати пам’ять загиблих та віддати данину поваги живим прийшло керівництво облдержадміністрації, обласної ради, виконкому Хмельницької міської ради.
Протоієрей Олександр від митрополита Антонія привітав усіх ветеранів Великої Вітчизняної Війни та членів їх родин зі славетним Ювілеєм зазначивши: «25 березня виповнюється 65 років відтоді, як загарбницька фашистська нога перестала ступати дорогими для хмельничан вулицями нашого рідного міста. Хмельницький почав звикати до мирного життя. Фронт покотився на захід. І хоч попереду був ще понад рік важких, кровопролитних боїв, усі знали — ми вистояли, ми перемогли фашизм.
Відомо, що історія нашого народу знає чимало випадків, коли інші народи намагалися завоювати нашу квітучу землю і полонити українських людей … Православна Церква, як хранителька віри народу та устоїв державності, завжди приймала активну участь у житті Армії та Збройних сил, благословляючи захисників Вітчизни на ратний подвиг.
Сам Господь невидимою силою захищав христолюбиве військо і допомагав ратникам у боротьбі. Так було і у роки Вітчизняної війни – сонми ангелів захищали солдат і офіцерів, які з надією на Бога вступили у нерівний бій з фашистською чумою, часто виконуючи найбільшу заповідь любові про яку говорить Святе Письмо, що: «…немає більшої любові, за ту, коли хто положить душу свою за друзів своїх…» (Іоан.15:13).
Також з вітальними словами виступив і голова обласної ради Іван Гладун як, як сказав: ««Серед усіх свят, що нами відзначаються, це свято – особливе. На всі віки і для всіх прийдешніх поколінь воно залишається святом сліз і святом безмежної радості, — сказав Іван Васильович. – Ми вчимося у наших ветеранів мудрого погляду на світ, добра, взаємодопомоги, терпеливості і мужності. Пам’ять про ваш невмирущий подвиг назавжди залишиться в наших серцях як символ слави і героїзму наших земляків».
Учасники бойових дій Великої Вітчизняної Війни за сумлінну працю, активну громадську позицію, участь у патріотичному вихованні молоді та з нагоди 65-річчя визволення області від німецько-фашистських окупантів були нагороджені Почесними Грамотами та цінними подарунками обласної державної адміністрації та обласної ради.
Пам’ять солдат і офіцерів, партизанів і підпільників, усіх тих, чиїм життям здійснено народний подвиг, присутні вшанували хвилиною мовчання.
Після закінчення урочистої частини для усіх ветеранів пройшов святковий концерт.
Іподиякон Віталій Козінчук