Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.02.2009. ЛУЦЬК. Архідиякон Аліпій після понад 20-річного служіння став ієромонахом

Архідиякона Аліпія (Сапігу) дуже добре знають не тільки віряни Луцька і Волині, а також в багатьох регіонах України та за її межами, – в тих місцях, які відвідував митрополит Ніфонт, ще будучи священиком. Він постійно супроводжував владику більше двадцяти років, починаючи з села Рудка Козинська Рожищенського району Волинської області, звідки починав свій непростий життєвий шлях ієромонах Ніфонт. Саме туди, у Свято-Троїцький храм 1988 року був призначений штатним дияконом юнак Анатолій Сапіга рукоположений в сан диякона архієпископом Волинським і Рівненським Варлаамом. З того часу почався його життєвий шлях сповнений трудів в ім’я Христове.
28 березня 1991 року у Свято-Різдво-Богородичному соборі Хмельницького єпископ Ніфонт звершив чернечий постриг над дияконом Анатолієм з нареченням імені Аліпій, на честь преподобного Аліпія іконописця Києво-Печерського.
Понад 16 років архідиякон Аліпій перебуває у штаті Свято-Покровської церкви Луцька. Важко перерахувати справи, які за цей час зроблені його золотими руками. І ось, 15 лютого, в день Стрітення Господнього у тимчасовому храмі Всіх Святих землі Волинської, «незмінний диякон», як його називали волиняни був рукоположений митрополитом Ніфонтом в ієромонаха. Про почуття і емоції вірян під час хіротонії можна було прочитати у мокрих від сліз очах.
Владика побажав новопоставленому нести священицьке служіння з такою ж старанністю і ревністю, з якою він ніс послух диякона. На згадку про цей пам’ятний день митрополит подарував ієромонаху ікону Христа Спасителя у терновому вінці – як нагадування усім, хто несе людям світло Благовістя Христового, про «нагороду» яку приготував невдячний світ своєму Спасителю.
До привітань Його Високопреосвященства приєднались духовенство, церковні хори і прихожани храму, яких до кінця богослужіння значно збільшилось, адже звістка про хіротонію отця Аліпія розлетілась по Луцьку дуже швидко. Побільшало і квітів у храмі, якими зі сльозами на очах вітали нового ієромонаха.
По особливому прийняли звістку про хіротонію вихованці та вихованки Волинської Духовної семінарії. Разом з побажаннями міцного здоров’я, терпіння і наснаги у новому сані, вони висловлювали надію, що батюшка залишатися і надалі «душею семінарії».
Ми приєднуюємося до чисельних вітань і щиро бажаємо ієромонаху Аліпію, щоб знайомий усім вогник в його очах, який виказує «зміїну мудрість та голубину простоту» ніколи не згасав, а збирав, гуртував віруючих людей навколо Христа у лоні Святої Соборної і Апостольської Церкви. До цих побажань також щиро приєднуються співробітники Прес-служби УПЦ, що перебувають у різних куточках Європи.
Прес-служба Волинської єпархії