Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.02.2009. ЛУЦЬК. Священнослужителі звершили поминальну літію на відкритті меморіальної дошки в честь генерала-майора Віктора Карпухіна

10 лютого у Луцьку було встановлено меморіальну дошку в пам’ять про одного з видатних синів Волині. Герой Радянського Союзу, кавалер орденів Леніна і Червоної зірки, генерал-майор Карпухін Віктор Федорович народився у місті Луцьку. З юності обрав професію військового. З 1979 року його прийнято у групу «Альфа», де він пройшов шлях від заступника командира четвертого відділення до керівника групою (1988-1991 рр.). Учасник звільнення заручників у Тбілісі, Баку, Єревані, Степанакерті, Саратові, один з командирів під час штурму палацу «Тадж-Бек» у Афганістані.
У серпні 1991 року вийшов у запас, відмовившись від командування групою, яку хотіли використати для вирішення політичних завдань. У запасі вів активну громадську діяльність, багато допомагав учасникам бойових дій у Афганістані і Чечні. Помер 24 березня 2003 року.
На урочистому відкритті були присутні ветерани і дійсні службовці групи «Альфа» в Україні, учасники бойових дій в Афганістані, рідні і близькі загиблих. Почесну варту біля меморіальної дошки несли вихованці Волинського обласного лiцею з посиленою вiйськово-фiзичною пiдготовкою, дали салютний залп воїни Луцького прикордонного загону. На урочистій події з благословення митрополита Луцького і Волинського Ніфонта були присутні священнослужителі Волинської єпархії. Заупокійну Літію під спів духовенства відслужив настоятель Свято-Покровського храму села Озеро Ківерцівського району, учасник бойових дій в Афганістані протоієрей Михаїл Журомський. Окропивши меморіал святою водою отець згадав, як зі сльозами на очах і з відчуттям безмежної вдячності Богу за збережене життя повертався він на Батьківщину з Афганського пекла. Отець Михаїл закликав усіх молитись за те, щоб ніколи не палило нашу Батьківщину страшне полум’я війни.
З дружнім словом звернувся до своїх українських побратимів віце-президент Російської асоціації ветеранів спецпідрозділу «Альфа» Сергій Андрійович Поляков. Після урочистої частини у приватній бесіді з духовенством гість високо оцінив значення Церкви у вихованні патріотизму і підкріпленні духу у військовослужбовців. Він розповів, що у Москві бійці спецпідрозділу «Альфа» мають свою капличку з мироточивою іконою Божої Матері, перед якою моляться перед виконанням бойових завдань.
У Православної Церкви дуже багата історія стосунків з військом, адже значну частину святих мучеників складають саме воїни-християни. Можливо, ця близькість зумовлена тим, що і життя християнина, і життя воїна зобов’язує до постійної пильності, а ідеалом подвигу обох служінь є жертвенне покладання свого життя за ближнього.
Прес-служба Волинської єпархії