Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.02.2009. ВАРШАВА. До Списку світової спадщини ЮНЕСКО увійдуть дерев’яні церкви українсько-польського прикордоння

У приміщенні Посольства України у Республіці Польща 6 лютого відбулася зустріч українських дипломатів із українською делегацією у складі представників Державної служби у справах національної культурної спадщини, науковців-реставраторів, керівництва Державного історико-архітектурного заповідника і Міжнародного центру охорони культурної спадщини міста Жовква. Під час зустрічі її учасники обговорили питання підготовки заявок щодо внесення до Списку світової спадщини ЮНЕСКО спільного українсько-польського транскордонного об’єкту — дерев’яних церков обох держав.
Як повідомляє прес-служба Посольства України в Польщі, гості з України ознайомили дипломатів із переліком церков, які пропонують внести до Списку ЮНЕСКО, зі станом сакральних об’єктів та наголосили на необхідності тісної співпраці українських і польських фахівців у збереженні спільної культурної спадщини.
Українська делегація розповіла про функціонування та перспективні плани розвитку Міжнародного центру охорони культурної спадщини.
Окрім того, перед присутніми виступив представник польського неурядового товариства «Королик Волоський». Він розповів, що Товариство створили для того, щоб врятувати греко-католицьку церкву, яка стоїть на території, де колись знаходилося село Королик Волоський у Підкарпатському воєводстві, спаленому 1946 року. Колишні мешканці села та люди доброї волі об’єднуються, щоб врятувати цінну пам’ятку культури та архітектури. Члени української делегації запропонували допомогу в організації дослідження, замірів пам’ятки та виконання проектної документації її відновлення, у пошуку партнерів в Україні та вихідців із села Королик Волоський.
РІСУ