Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.01.2009. СЄВЕРОДОНЕЦЬК. Свято Богоявлення зібрало жителів трьох областей України та Росії

За благословенням єпископа Сєверодонецького та Старобільського Агапіта, настоятель храму в честь Собору Пресвятої Богородиці села Височинівка Марківського благочіння протоієрей Олександр Олійников взяв участь в урочистому заході, присвяченому святкуванню Хрещення Господня, Богоявлення, яке відбулося в селі Кабичичівка Марківського району зібрало жителів прикордонних районів Луганської, Ростовської та Воронезької областей.
Серед присутніх людей були голова Луганської обласної Ради В. М. Голенко, заступник Луганської облради Є. М. Харін, голова Марківської районної ради і отаман Біловодсько-Міловського полку генерал-хорунжий Українського козацтва Ю. Г. Гарбуз, отаман Верхньогодонського козацтва С. В. Дегтярьов, завідуюча відділом культури та спорту Кантемирівського району О. Л. Шестипалова, прокурор Марківського району В. І. Овчаренко, слідчий прокуратури В. С. Плахотя, начальник Марківського відділення Біловодської МДПУ Т. І. Меженська, голова Марківської райради ветеранів І. Ф. Левченко, та інші почесні гості.
За пересуванням людей крижаним полотном пильно слідкували службовці Марківського РВ ГУМНС – вони, як і працівники райвідділу УМВС та «швидкої допомоги», несли посилене чергування.
Урочиста триєдність – коли під час хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Бог Отець звертався до Сина, Син приймав хрещення від святого Предтечі Господнього Іоанна, а Святий Дух зійшов на Ісуса у вигляді голуба – зібрала слов’ян на Кабичівському водоймищі, її дух червоною ниткою пронизував все дійство. Важливе для християн свято – Водохреще Господнє — що відзначається спільно жителями трьох областей в селі Кабичичівка, має початок з минулого року, а його ініціатором є Юрій Гарбуз.
Хресний хід на чолі з протоієреєм вирушив до головного місця події – вирубаної на водоймищі ополонки у вигляді хреста, де був відслужений чин великого освячення води. Отець Олександр, по закінченню богослужіння, щедро окропив водоюю люд, якого на березі зібралося величезна кількість.
Пам’ятаючи про цілющість йорданської води, значна кількість мирян пірнула в ополонку, поспішаючи потому зігрітися смачною польовою кашею, наслідуючи приклад голови районної ради Ю. Г. Гарбуза. Вперше у своєму житті це зробив і його син Дмитрик. Ті ж, хто не знайшов у собі сміливості зануритися у водохресному січневу водойму, обмежився лише умиванням.
Були того дня й подарунки – на знак козацької посвяти Ю. Г. Гарбуз подарував В. М. Голенку шаблю, а Валерій Миколайович, в свою чергу, вручив голові правління райспоживтовариства Г. М. Смороді почесну відзнаку за вагомий внесок у розвиток регіону. Щедрим музичним дарунком всім присутнім став виступ народного ансамблю Кризького будинку культури «Козацькі розваги».

Лариса БОНДАР, Марківка, для прес-служби Сєверодонецької єпархії.