Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.01.2009. ПОЛТАВА. Архієпископ звершив чин освячення водозабору водоканала

Вже стало традиційним для міста, в день Хрещення Господня, освячувати воду на водозаборі Полтавського об’єднання «Полтававодоканал».
Сьогодні, в день святого Богоявлення архієпископ Полтавський і Миргородський Филип в присутності міського голови, депутатів міської ради, керівництва «Полтававодоканалу» та мешканців нашого міста звершив чин освячення води на 5 свердловині 1 водозабору та окропив всіх присутніх свяченою водою.
Хрещення Господнє : Хрещення Господнє або Богоявлення – одне з Великих дванадесятих свят, встановлене на згадку про Хрещення Ісуса Христа у водах ріки Йордан. В Православній Церкві святкується 19 січня за новим стилем.
Про Хрещення Господнє оповідається в усіх чотирьох Євангеліях. На 30-му році Свого життя, перед виходом на проповідь, Ісус прийшов на ріку Йордан, де Іоанн Хреститель, проповідуючи покаяння у гріхах, хрестив народ. Побачивши Ісуса, який прийшов хреститися, Іоанн сам зажадав, щоб Той хрестив його. Коли Ісус Христос вийшов із води і молився, відкрились небеса, і Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Нього і почувся голос: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав!» (Матвія 3:17).
Свято Хрещення називається також Богоявленням, оскільки при Хрещенні Господа явилась Божественна Трійця: Бог Отець, що говорив про Свого Сина, Син Божий, що хрестився від Іоанна і засвідчений від Бога Отця, і Дух Святий, що зійшов на Сина у вигляді голуба.
Окрім Хрещення і Богоявлення нинішнє свято Церква називає Просвітленням. Завдяки Хрещенню ми просвітлені світлом Трійці, яким осягаємо незбагненного Бога, пізнаємо небесний світ і світ земний, пізнаємо, що є воля Божа про нас, людей, — промислительна і блага.
Свято Хрещення (Богоявлення) почало святкуватись в III ст., і було довгий час пов’язане зі святом Різдва Христового. Про це читаємо у Святителя Іоанна Златоустого: «Не той день, в який родився Спаситель, належить називати явленням, але той, коли Він хрестився, не після народження Він став всім відомим, але коли хрестився». Після розділення свят Різдва і Хрещення в IV ст. на Сході до 6 січня (19 січня нов. стиль) було приурочено хрещення оголошених (тих хто готувався прийняти Хрещення), у зв’язку з чим виник звичай особливого вшанування води, освяченої цього свята для їх хрещення.
Христос, Який був безгрішним, заради очищення гріхів роду людського приймає Хрещення у водах Йорданських, щоб таким чином покласти початок хрещенню кожної людини в ім’я Пресвятої Трійці для відпущення гріхів і єднання з Богом. Це нагадує нам про те, що в Таїнстві Хрещення кожен із нас одягається в світлу ризу Божественної правди, чистоти й святості.