Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.01.2009. ЛУЦЬК. У Хрестовоздвиженському храмі престольне свято святого праведного Іоанна Кронштадтського

2 січня у Хрестовоздвиженському храмі міста Луцька відбулись урочистості з нагоди дня пам’яті святого праведного Іоанна Кронштадтського, адже престол нижнього храму новобудови буде освячено в пам’ять цього святого.
На запрошення настоятеля – секретаря Волинської єпархії протоієрея Миколая Бондарука та прихожан храму Божественну Літургію очолив митрополит Ніфонт. Йому співслужили двадцять три священики, в їх числі намісник Чарторийського Хрестовоздвиженського монастиря архімандрит Володимир (Гапонюк), настоятель храму Всіх Святих Землі Волинської протоієрей Володимир Яцишин, а також протодиякон Ростислав Петров. З благословення владики проповідь після читання Євангелія виголосив протоієрей Володимир Літвенчук, настоятель Благовіщенського храму Луцька. Після Літургії відбувся святковий молебень, на якому митрополит Ніфонт окропив присутніх святою водою. Щирим і добрим словом архіпастир закликав наслідувати життя праведного Іоанна в ділах милосердя, любові та відданого служіння Богу. З особливим благоговінням прихожани прикладались до освяченої напередодні великої ікони Кронштадтського праведника, яку на честь свята подарували благодійники храму. Святий праведний Іоанн – високошанований святий на Волинській землі. З історичних джерел відомо, що батюшка був почесним членом Луцького Хрестовоздвиженського братства, яке діяло в місті у XVI-XIX ст. Святий не тільки молитовно, але й фінансово підтримував будівництво храмів на Волині. В їх числі і Хрестовоздвиженська церква в селі Теремно,на будівництво якої він передав 400 рублів золотом – сума як на той час фантастична, оскільки усе село за рік назбирало 3 золоті рублі. 1982 року церква була зруйнована богоборцями. Село Теремно з часом ввійшло в межі міста Луцька. Життя парафії відновилось в часи незалежності України, коли владою було виділене нове місце для церкви у Теремнівському районі Луцька. І вже 1993 року було закладено перший камінь під будівництво сучасного Хрестовоздвиженського храму.
Як відомо, цього року Церква відзначає 100-річчя блаженної пам’яті святого праведного Іоанна Кронштадтського. У Луцьку з нагоди ювілею планується освятити престоли теремнівського храму протягом 2009 року
Прес-служба Волинської єпархії