Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.12.2008. ДНІПРОПЕТРОВСК. Блаженніший Митрополит Володимир освятив дзвін для кафедрального собору

21 грудня Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста та освятив для нього новий дзвін.
Його Блаженству співслужили митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), а також священики єпархії.
Після богослужіння відбулося врочисте освячення найбільшого дзвону Дніпропетровської єпархії, вагою шість тон. За традицією, після освячення, Блаженніший Владика зробив перший удар у церковний кампан. Після цього усі присутні стали свідками того, як великий дзвін був піднятий та встановлений на соборну дзвіницю.
Таким чином, дзвіниця доповнилася заключним дзвоном із тих, що були на ній до її зруйнування и та закриття собору більшовицькою владою. Тоді на ній було одинадцять дзвонів, загальною вагою 11 тон. Саме такий подарунок був піднесений Церкві імператорською родиною у 1903 році.
Встановлення цього пам’ятника стало можливим, завдяки пожертвам віруючих та безпосередній участі в заході групи компаній «Nexus».
Під час богослужіння, за труди по відродженню дзвіниці, Митрополит Володимир нагородив тих, хто потрудився для здійснення цієї благої справи. Зокрема, голова компанії «Nexus» Володимир Федосов отримав орден преподобного Нестора Літописця, а його помічники та священнослужителі собору були удостоєні ювілейних орденів «1020-річчя Хрещення Київської Русі».
Насамкінець митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней подякував Його Блаженству за ту радість, якою сповнилися серця священиків і народу Божого від приїзду свого Архіпастира, за труди і молитви, а на добру згадку про цю знаменну для регіону подію подарував Митрополитові Володимиру образ Пресвятої Богородиці «Троєручиця».
В свою чергу, звертаючись до віруючих зі словамии настанови, Блаженніший Владика сказав:«Я радий від того, що маю змогу зустрітися з вами, дорогі брати та сестри, що можу поглянути у ваші очі і прочитати в них, що ви знаходитеся в доброму духовному настрої. Дай Бог, щоб цей настрій тримався якнайдовше і нехай благодать Господня перебуває із вами в усі дні до закінчення віку».
Цього дня в соборі були присутні представники влади міста та області. Зокрема, за Літургією молився мер Дніпропетровська Іван Куліченко.
Максим Сидоренко