Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.12.2008. ПОЛТАВА. Секретар єпархії взяв участь у засідання Ради релігійних організацій та національностей

За благословення архієпископа Полтавського і Миргородського Филипа, секретар Полтавської єпархії архімандрит Філарет (Звєрєв) взяв участь у спільному засіданні Ради релігійних організацій та Ради представників громадських організацій національних меншин при обласній державній адміністрації.
У засіданні взяли участь заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації С. А. Соловей, начальник відділу у справах національностей та релігій обласної державної адміністрації В. В. Сошин, керівники та представники релігійних та національних організації Полтавської області.
Виступаючі на засіданні, представники обласної влади підкреслювали, що керівництво області робитиме все можливе для гармонізації стосунків між представниками різних національностей, віруючими, які належать до різних конфесій та юрисдикцій. Представникам конфесій та національних меншин було запропоновано активніше співпрацювати з представниками влади у питаннях виховання суспільної моралі.
У своєму виступі в обговоренні питань, порушених на зустрічі, отець Філарет зазначив, що Українська Православна Церква, представлена на Полтавщині двома єпархіями, розвивається динамічно і стрімко. «В цілому ми задоволені станом міжрелігійних та міжнаціональних стосунків. Ті ж випадки, коли виникають проблеми, переважно пов’язані із недосконалістю законодавства та часом упередженим ставленням чиновників місцевого рівня», — сказав секретар Полтавської єпархії.
Архімандрит Філарет підтримав пропозиції присутніх про надання дітям із віруючих родин вивчення основ своєї віри. Було підкреслено, що Україна – християнська держава, і неможливо виховувати справжніх громадян без зв’язку із їхнім історичним духовним корінням. В той же час, представники різних релігій повинні мати право організовувати викладання своєї віри там, де цього побажають батьки і діти.
Отець Філарет спинився також на складних питаннях взаємин між представниками різних конфесій та юрисдикцій. Зокрема, було підкреслено, що на людському рівні проблем у спілкуванні переважно не виникає – є теплі стосунки між представниками конфесій, які часто перебувають у стані ідейних суперечок. Водночас, таке спілкування проходить за умов, що кожен із його учасників має свою точку зору на головні питання світогляду – відтак, безхмарності тут бути не може. Але, за умови поваги до співбесідника, та гідного висвітлення власної точки зору навіть суперечки із догматичних питань відбуваються у нормальних умовах.
Насамкінець отець архімандрит звернув увагу на ганебні факти спроб розпалювання ворожнечі у ставленні до представників окремих національностей, які віками живуть на Полтавщині: «Церква безумовно засуджує і визнає цілком неприпустимими факти наруги над пам’ятниками, написання у публічних місцях образ на адресу певних народів. Водночас ми звертаємося до представників влади із проханням не лише сприяти знайденню авторів цих неподобств, але й вчасно знищувати написи, повз які соромно йти кожній порядній людині».
Дружнє і приязне спілкування тривало і після завершення офіційної частини – вже у неофіційній обстановці.
За спільною думкою учасників зборів, подібне спілкування є дуже корисним і потребує продовження у майбутньому.

Прес-служба Полтавської єпархії