Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.12.2008. ОТТАВА (КАНАДА). В Оттавському університеті святого Павла відбулася наукова конференція, присвячена історії створення Пересопницького Євангелія

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира і на запрошення Оттавсько-Канадської єпархії Православної Церкви в Америці з 25 листопада поточного року в Оттаві з візитом перебуває делегація Української Православної Церкви. До складу делегації входять голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків архімандрит Кирил (Говорун), голова Синодального відділу «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик) та співробітник ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич. Мета візиту – презентація Пересопницького Євангелія в Бібліотеці Парламенту Канади в Оттаві, яка відбудеться в понеділок 1 грудня.
В рамках візиту, 28 листопада в Оттавському університеті святого Павла відбулася наукова конференція, присвячена історії створення Пересопницького Євангелія. Виступаючи з основною доповіддю, архімандрит Кирил розповів присутнім про задум факсимільного перевидання згаданого Євангелія, а також ознайомив аудиторію з міжконфесійною ситуацією в українському Православ’ї та з основними тенденціями у внутрішньому житті Української Православної Церкви. Ігуменя Серафима (Шевчик) в своєму виступі розповіла про значення Пересопницького Євангелія для української духовності та культури, а протоієрей Миколай Данилевич ознайомив присутніх з особливостями тексту Євангелія.
На конференції були присутні викладачі та студенти університету святого Павла, серед яких ректор о. Дейл Шлітт, директор Інституту східно-християнських наук імені Андрія Шептицького протоієрей Стефан Войціховський, професори Інституту протоієрей Петро Галадза та священик Джон Джилліонс. Серед церковних представників на конференції були присутні архієпископ Оттавський і Канадський Серафим (Православна Церква в Америці), представник Української Православної Церкви в Канаді (Константинопольського Патріархату) протоієрей Ігор Куташ, клірик канадської Карпаторуської єпархії Константинопольського Патріархату протоієрей Максим Лисак та інші представники православних та греко-католицьких громад Оттави.
Під час перебування в Оттаві українська церковна делегація відвідала собор святих апостолів Петра і Павла в Монреалі (Православна Церква в Америці), а також мала зустріч з Апостольським Нунцієм в Канаді архієпископом Луїджі Вентурою. Перебування делегації Української Православної Церкви викликало живу зацікавленість серед місцевих канадських та українських ЗМІ. Зокрема, архімандрит Кирил та ігуменя Серафима дали розлоге інтерв’ю програмі «Український час» Оттавського радіо.

orthodox.org.ua