Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Паломничество к святыням Греции

12.11.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив храм на честь Успіння Пресвятої Богородиці
Предстоятель Української Православної Церкви звершив чин освячення храму на честь Успіння Божої Матері у селищі Коцюбинське Святошинського району Київської області. Його Блаженству співслужили єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, благочинний Києво-Святошинського округу протоієрей Василій Русинка та священики району.
Після богослужіння Архіпастир привітав віруючих з освяченням храму та звернувся до них із повчальним словом: «Кожне наше звернення до Бога, якщо воно виходить від душі і серця, отримує у відповідь благодать Святого Духа. У Церкві існує сім дарів Духа, без яких людині неможливо наслідувати спасіння. Це дари, які нас освячують, просвіщають, наставляють і, нарешті, спасають. І все це відбувається в храмі Божому, де людина зустрічається з Богом і з’єднується з Ним у Таїнстві Євхаристії».
Блаженніший Владика відзначив нагородами тих, хто доклав зусиль до зведення цього храму: настоятель храму протоієрей Миколай Могильний отримав право носіння хреста з прикрасами, меценати Дмитро Павлов (президент компанії «Ніка-Холдинг»), Андрій Медведєв (визначний вітчизняний тенісист) нагороджені орденами преподобного Іллі Муромця, а Роман Швед (голова правління ВАТ «Біличська меблева фабрика») удостоєний ордена преподобного Нестора Літописця.
Насамкінець Первосвятитель благословив прихожан іконками святого рівноапостольного князя Володимира.

13.11.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав новообраного Предстоятеля Православної Церкви в Америці
В американському місті Пітсбург на 15-му Всеамериканському Соборі Православної Церкви в Америці відбулися вибори нового Предстоятеля Православної Церкви в Америці. Ним став єпископ Форт-Уортський Іона (Паффхаузен).
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир направив новобраному Предстоятелю лист-вітання:
Його Блаженству,
Блаженнішому Іоні, Архієпископу Вашингтонському і Нью-Йоркському,
Митрополиту всієї Америки і Канади,
обраному Предстоятелем Православної Церкви в Америці
Ваше Блаженство!
Від повноти Української Православної Церкви прийміть сердечні вітання з обранням на Першосвятительське служіння.
Промислом Божим у Вашій особі Святіша Американська Церква отримала молодого, енергійного і досвідченого Першоієрарха. Впевнені, що під Вашим керівництвом Православна Церква в Америці подолає усі негаразди і впевнено продовжить свою місію на американському континенті.
Молитовно бажаємо Вам від Господа допомоги у новому служінні Святій Церкві і благодатного поповнення душевних і тілесних сил на многая і благая літа!
З братською любов’ю у Христі
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

14.11.2008. КИЇВ. Розпочався архіпастирський візит Блаженнішого Митрополита Володимира до західних єпархій
12 листопада розпочався архіпастирський візит Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Київського і всієї України Митрополита Володимира до західних єпархій Української Православної Церкви.
Спочатку Предстоятель завітав до Рівненської єпархії і побував у Корецькому Свято-Троїцькому жіночому монастирі. У соборному монастирському храмі Блаженніший Владика вклонився головній святині обителі – чудотворній іконі Божої Матері «Споручниця грішних».
13 листопада відбувся візит у місто Володимир-Волинський, Блаженніший Митрополит Володимир завітав у Свято-Успенський кафедральний собор. Преосвященніший єпископ Никодим ознайомив Його Блаженство з ходом оздоблювальних робіт у соборі. Останніми днями у древньому храмі було розміщене нове панікадило, закінчили стінний розпис північного нефу. Блаженніший архіпастир звершив молитву та звернувся з батьківським повчанням до прихожан собору, преподав усім благословення.

21.11.2008. КИЇВ. Президент України удостоєний ордена „1020 років Хрещення Русі”
Під час зустрічі в резиденції Предстоятеля УПЦ Митрополит Київський і всієї України Володимир подякував Президенту України за плідну співпрацю Церкви і держави у вшануванні 1020-річчя Хрещення Київської Русі. Візит до Києва Вселенського і Московського Патріархів, богослужіння на Володимирській гірці, встановлення дня пам’яті святого князя Володимира як державного свята Дня Хрещення Русі стали найяскравішими подіями в житті української держави і української Церкви в 2008 році.
Під час зустрічі Предстоятель Української Православної Церкви запросив Президента України стати співголовою Піклувальної ради будівництва кафедрального собору Воскресіння Христового. Віктор Андрійович з подякою прийняв пропозицію і обіцяв тримати перебіг робіт під особистим контролем.
Президент разом з Митрополитом відвідав лаврські печери, молився біля мощей преподобних отців.
orthodox.org.ua

22.11.2008. НІЖИН. Предстоятель УПЦ очолив урочистості з нагоди прославлення місцешанованої ікони Пресвятої Богородиці «Скорботна»
У свято Собору Архістратига Божого Михаїла та усіх Небесних сил безплотних Предстоятель Української Православної Церкви з архіпастирським візитом відвідав Ніжинську єпархію. У місті Прилуки Предстоятель очолив ще й урочистості з нагоди прославлення місцешанованої ікони Пресвятої Богородиці «Скорботна».
Святкову Божественну літургію Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Свято-Преображенському кафедральному соборі міста. Його Блаженству співслужили архієпископи Чернігівський і Новоград-Сіверський Амвросій, Конотопський і Глухівський Лука, Бориспільський Антоній, єпископи Ніжинський і Прилуцький Іриней, Переяслав-Хмельницький Олександр, Городницький Олександр, а також духовенство єпархії.
Перед початком Літургії відбувся чин прославлення образу Божої Матері «Скорботна». Архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій оголосив рішення Священного Синоду УПЦ від 23 вересня 2008 року про встановлення святкування Прилуцькій іконі Божої Матері «Скорботна» (Журнал №74). Після цього керуючий Ніжинською єпархією єпископ Іриней зачитав історію обрітення та оновлення ікони.
Потім Блаженніший Владика приклався до чудотворного образу та помазався єлеєм з лампади, що горить біля ікони. Те ж саме зробили й архієреї, що співслужили Первосвятителю.
На молитовну пам’ять про відвідини єпископ Ніжинській і Прилуцький Іриней подарував Архіпастирю список чудотворної ікони «Скорботна».
«Ми знаємо, що Ви, Ваше Блаженство, любите Божу Матір, тому що Вона возлюбила Вас. Ваше служіння Церкві проходить під Її пречистим омофором. Дозвольте подарувати Вам образ Пресвятої Богородиці, щоб Діва Марія допомагала Вам нести хрест Першосвятительського служіння і щоб завжди Вас оберігала і була Вашою Заступницею і Покровителькою», – сказав, зокрема, він, звертаючись до Предстоятеля.
Вклонившись образу, Митрополит Володимир благословив ним присутніх та побажав, щоб із усіма завжди була допомога Цариці Небесної.
Довідка:
У 1977 році православні віруючі Олександр та Євдокія Пальохи придбали у місті Прилуки земельну ділянку. Розбираючи старі споруди, вони знайшли дошку великого розміру і незвичайної форми. Олександр Федорович омив ікону водою, після чого з’явилося ледь помітне зображення, а знизу – підпис «Скорботна».
Одного разу Олександр Пальоха зайшов до комірчини, де знаходився образ, і побачив, що від ікони йшло неземне сяйво. Чоловік почав молитися до Владичиці. Ікону поставили на покутті та запалити перед нею лампаду.
Через деякий час господар помітив, що на іконі проявився лик, а ще згодом – ікона просвітлилася, і став видимим хітон.
Коли у 1991 році у Прилуках відкрився Спасо-Преображенський собор, благочестива Євдокія принесла до нього родинну реліквію. Згодом оправою святині служив золочений кіот, над нею була зведена сінь.
З благословенням правлячого архієрея (нині покійного митрополита Чернігівського Антонія (Вакарика)) перед іконою звершувалися читання канону з акафістом.
Багато людей, які молились біля образу Пресвятої Діви, отримували допомогу від Неї. Так, у соборі ведеться літопис сучасних чудес, що звершуються біля святині. Таких подій зафіксовано більше сотні.

26.11.2008. КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив місце під будівництво нового храму
Предстоятель Української Православної Церкви звершив чин освячення місця під будівництво храму на честь ікони Божої Матері «Утішительниця» у селищі Фасова Макарівського району Київської області.
Його Блаженству співслужили єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), благочинний Макарівського церковного округу архімандрит Кирил (Білаш), священики регіону.
Після богослужіння Митрополит Володимир відвідав Свято-Миколаївський храм, розташований поруч. Тут Архіпастир вручив священнослужителям і благодійникам церковні нагороди. Протоієреї Петро Король та Рафаїл Грабарчук були удостоєні права носіння хреста з прикрасами, а ієромонах Філарет (Єгоров) возведений у сан ігумена. Серед меценатів ювілейним орденом «1020 років Хрещення Київської Русі» був нагороджений голова Фасівської селищної ради Іван Онищенко.
Насамкінець Архіпастир звернувся до присутніх із повчальним словом. «Сьогодні відбулася знаменна подія для нашого часу, бо траплялися періоди більш складніші, коли держава боролася з Церквою, — зокрема відзначив він. — Сьогодні ми маємо можливість, і за це повинні дякувати Богу, будувати нові храми, славити Господа своєю вірою і своїми добрими справами. На нас лежить подвійний обов’язок — зводити храми, щоб було видно, що тут живуть православні люди, а також при цьому будувати і відновлювати храми своїх душ».
На місці майбутнього храму ще у радянські часи діяла церква в ім’я святителя і чудотворця Миколая. Проте хвиля атеїстичної боротьби із Церквою не оминула і її — у 1985 році храм був розібраний, а це була остання святиня у Макарівському районі.
З 1997 року поруч із місцем, де у минулому була церква, відкрито новий Свято-Миколаївський храм. У 1999 році сталося диво – тут обновився список ікони Пресвятої Богородиці, яка іменується «Утішительниця». Тому згодом було вирішено побудувати храм на честь цього образу. Храм буде кам’яним, схожим на Казанський собор у Санкт-Петербурзі.
У майбутньому на цьому місці планують заснувати монастир.
Максим Сидоренко

27.11.2008. КИЇВ. Предстоятель Української Православної Церкви привітав мера Києва з днем народження
25 листопада виповнилося 57 років київському міському голові Леоніду Черновецькому. Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир надіслав імениннику вітальну телеграму, у якій говориться:
«Прийміть наші щирі слова вітання з днем Вашого народження. Зичимо Вам від Милосердного Бога благословенного многоліття, міцного здоров’я, мудрості, творчої наснаги та високих здобутків.
Нехай благодать Божа завжди перебуває з Вами, а Всемилостивий Господь благословляє усі Ваші добрі справи та починання.
З глибокою повагою
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви»

27.11.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир відкрив пам’ятну плиту на честь співвітчизників, похованих на Братському військовому кладовищі
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відвідав Інститут проблем міцності імені Г.С. Писаренка НАН України (м. Київ, вулиця Тимірязєвська, 2). На території цієї установи, біля стін Свято-Миколаївського храму-пам’ятника, Предстоятель Української Православної Церкви відправив заупокійну літію за нашими співвітчизниками, які загинули під час Першої світової війни. Більшість із них похована на Братському військовому кладовищі.
Саме тут нині розташований науково-дослідний заклад. Блаженнішому Владиці співслужив вікарій Київської Митрополії єпископ Васильківський Пантелеімон, який провів перші переговори з дирекцією Інституту щодо можливості діалогу стосовно подальшої долі храму-пам’ятника. За богослужінням також молилися близько ста священиків Київської єпархії; були присутні представники Міністерства оборони України, правоохоронних органів, місцевого самоврядування, а також провідні історики та співробітники музеїв Києва та Управління з охорони пам’яток культурної спадщини.
У перервах між важливими етапами заходу перед присутніми виступав військовий оркестр.
Перед початком літії до Першосвятителя звернувся голова виконавчого комітету з відродження Свято-Миколаївського храму-пам’ятника на Звіринці Вадим Линник. «Участь Вашого Блаженства та інших ієрархів і такої кількості священнослужителів у цьому заході засвідчить перед керівництвом Інституту проблем міцності, що у відродженні в храмі богослужбового життя зацікавлені не лише православна громада та виконавчий комітет, але ця справа знаходиться під патронатом Української Православної Церкви, тим більше проект відродження храму-пам’ятника та встановлення меморіалу в пам’ять про загиблих у Першій світовій війні не має аналогів в нашій країні», – зазначив він.
Після богослужіння духовенство та віруючі на чолі з єпископом Васильківським Пантелеімоном пройшли хресним ходом навколо храму – до місця з боку вулиці Звіринецької, де напередодні був встановлений поклінний хрест і покладена пам’ятна плита з нагоди 90-ї річниці закінчення Першої світової війни (ця подія відзначалася 11 листопада 1918 року).
Блаженніший Митрополит Володимир урочисто відкрив пам’ятну плиту та окропив її святою водою. Звучала «Вічна пам’ять» тим, хто у далекі 1914-1918-ті захищав нашу Батьківщину від окупантів.
Потім Предстоятель Української Православної Церкви звернувся до присутніх. Він подякував керівництву Інституту за надану можливість помолитися біля Свято-Миколаївського храму, який, за даними Управління з охорони пам’яток культурної спадщини, є чи не єдиним на сьогоднішній день типовим храмом, що досі не був переданий Українській Православній Церкві.
«Нинішня подія є дуже важливою, особливо якщо враховувати, що в Україні немає жодного храму-пам’ятника, побудованого в пам’ять про загиблих у Першій світовій війні, хоча практично у кожної людини серед рідних є учасники тих подій», – сказав Архіпастир.
Вадим Линник представив Митрополиту Володимиру директора Інституту проблем міцності імені Г.С. Писаренка академіка Валерія Трощенка, заступника директора з наукової роботи, доктора технічних наук Валерія Харченка та заступника директора із загальних питань Віталія Пасечка. Академік Трощенко висловив подяку Блаженнішому Владиці за візит і запевнив його в тому, що цей захід стане початком нового етапу переговорів між Інститутом проблем міцності та Українською Православною Церквою стосовно долі Свято-Миколаївського храму-пам’ятника на Звіринці.
Насамкінець відбулася бесіда Предстоятеля Української Православної Церкви з керівництвом науково-дослідного закладу.

28.11.2008. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир поздравил Бориса Патона
Поздравительный адрес Предстоятеля УПЦ академику, который отмечал 90-летие, вручил викарий Киевской Митрополии епископ Васильковский Пантелеимон. От имени Блаженнейшего он передал имениннику в подарок икону Пресвятой Богородицы. В ответном слове Борис Патон отметил, что его связывает с Митрополитом Владимиром многолетняя дружба, и пожелал ему здоровья и силы, «чтобы он продолжал благословлять нас всех, ибо благословение Его Блаженства является порукой мира и спокойствия в нашем обществе».

01.12.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав Митрополита Української Православної Церкви в Канаді з 25-літтям архієрейської хіротонії
Блаженніший Митрополит Володимир надіслав вітальний лист на ім’я архієпископа Вінніпезького Іоанна, Митрополита Української Православної Церкви в Канаді (Константинопольський Патріархат), з нагоди 25-ліття його архієрейської хіротонії.
”Його Високопреосвященству, Високопреосвященнішому Іоанну,
Архієпископу Вінніпезькому,
Митрополиту Української Православної Церкви в Канаді
(Константинопольський Патріархат)
Ваше Високопреосвященство!
Сердечно вітаю Вас з 25-літтям служіння Церкві Христовій в архієрейському сані. Дякуючи Вашим самовідданим просвітницьким та пастирським трудам, сотні тисяч українців на далекому американському континенті змогли зберегти свою православну віру та любов до Батьківщини, яку вони з різних причин були вимушені залишити, однак не полишили її в своїх серцях, думках та молитвах.
Щиро бажаю Вам благодатної допомоги Божої у Вашому подальшому архіпастирському служінні, миру душевного, укріплення духовних та тілесних сил на многії і благії літа!
З братньою любов’ю у Христі
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви”

01.12.2008. ОДЕССА. Блаженнейший Митрополит Владимир с архипастырским визитом посетил Одесскую епархию
Блаженнейший Владыка Владимир посетил детский дом «Жемчужина», расположенный недалеко от Одесского Свято-Успенского мужского монастыря. Архипастырь ознакомился с жизнью и бытом этого дошкольного учреждения и благословил малышей.
На следующий день Предстоятель УПЦ прибыл в одесский Свято-Успенский кафедральный собор, где совершил Божественную литургию. Ему сослужили митрополит Одесский и Измаильский Агафангел, епископ Белгород-Днестровский Алексий, епископ Переяслав-Хмельницкий Александр, секретарь Киевской Митрополии профессор протоиерей Виталий Косовский, а также священники города и области.
После богослужения состоялась встреча Блаженнейшего Митрополита Владимира с представителями областной и городской власти.
Сайт Киевской Митрополии

05.12.2008. АФІНИ. Відбулось паломництво Блаженнішого Митрополита Володимира до Елладської Православної Церкви
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив паломництво в Грецію. У поїздці його супроводжували намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел, ректор КДАіС архієпископ Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, секретар Київської Митрополії протоієрей Віталій Косовський, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ архімандрит Кирил (Говорун), співпрацівник названого відділу протоієрей Валерій Кравець, архідиякон Євгеній Радзіховський та миряни Української Православної Церкви.
3-4 грудня частина паломницької групи на чолі з архієпископом Павлом відвідала Свято-Пантелеімонівський монастир на Святій Горі Афон. Інша частина в цей час вклонилася святиням Салонік.
4 грудня група перелетіла до острова Керкіра. Тут у соборі зберігається святиня – мощі святителя Спиридона Триміфундського. Предстоятеля Української Православної Церкви зустрічав митрополит Керкірський Нектарій, який особисто провів гостей до святих мощей.
Прочани вклонились святині.
Перебуваючи в гостях у митрополита Нектарія, прочани дізналися про кончину Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія ІІ. Блаженніший Митрополит Володимир разом з митрополитом Нектарієм одразу ж відслужили літію про спокій душі Святішого Патріарха.
Наприкінці зустрічі Блаженніший Митрополит Володимир нагородив митрополита Нектарія ювілейним орденом «1020-ліття Хрещення Київської Русі».
Після обіду паломницька група перелетіла до Афін. В аеропорту її зустрічав Надзвичайний та Повноважний Посол України в Греції В.І. Цибух і співпрацівник Священного Синоду Елладської Православної Церкви архімандрит Прокопій (Петридіс). В їх супроводі гості з України попрямували до резиденції Предстоятеля Елладської Православної Церкви. Блаженніший Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім ІІ зустрічав Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира в холі своєї резиденції. Він привітав паломників з прибуттям до Елладської землі, з теплом пригадав своє власне перебування в Києві під час святкування 1020-ліття Хрещення Русі. Від імені Елладської Православної Церкви він висловив співчуття віруючим українцям з приводу кончини Святішого Патріарха Алексія ІІ.
Після відвідин Афінської Архієпископії прочани нанесли візит до Посольства України в Греції. Предстоятель Української Православної Церкви благословив приміщення Посольства після зробленого тут ремонту. Послу України та раднику посла Т.М. Малишевському Владика вручив ювілейні ордени «1020-ліття Хрещення Київської Русі».