Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.11.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир відкрив пам’ятну плиту на честь співвітчизників, похованих на Братському військовому кладовищі

Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відвідав Інститут проблем міцності імені Г.С. Писаренка НАН України (Адреса: місто Київ, вулиця Тимірязєвська, 2). На території цієї установи, біля стін Свято-Миколаївського храму-пам’ятника, він відправив заупокійну літію за нашими співвітчизниками, загиблими під час Першої світової війни, більшість із яких похована на Братському військовому кладовищі.
Саме тут нині розташований науково-дослідний заклад. Блаженнішому Владиці співслужив вікарій Київської Митрополії єпископ Васильківський Пантелеімон, який провів перші переговори з дирекцією Інституту щодо можливості діалогу стосовно подальшої долі храму-пам’ятника. За богослужінням також молилися близько ста священників Київської єпархії; були присутні представники Міністерства оборони України, правоохоронних органів, місцевого самоврядування, а також провідні історики та співробітники музеїв Києва та Управління з охорони пам’яток культурної спадщини.
У перервах між важливими етапами заходу перед присутніми виступав військовий оркестр.
Перед початком літії до Першосвятителя звернувся голова Виконавчого комітету з відродження Свято-Миколаївського храму-пам’ятника на Звіринці Вадим Линник. «Участь Вашого Блаженства та інших ієрархів і такої кількості священнослужителів у цьому заході засвідчить перед керівництвом Інституту проблем міцності, що у відродженні в храмі богослужбового життя зацікавлені не лише православна громада та Виконавчий комітет, але ця справа знаходиться під патронатом Української Православної Церкви, тим більше проект відродження храму-пам’ятника та встановлення Меморіалу в пам’ять про загиблих у Першій світовій війні не має аналогів в нашій країні», – зазначив він.
Після богослужіння духовенство та віруючі на чолі з єпископом Васильківським Пантелеімоном пройшли хресним ходом навколо храму – до місця з боку вулиці Звіринецької, де напередодні був встановлений поклінний хрест і покладена пам’ятна плита з нагоди 90-ї річниці закінчення Першої світової війни (ця подія відзначалася 11 листопада 1918 року).
Блаженніший Митрополит Володимир урочисто відкрив пам’ятну плиту та окропив її святою водою під виконання «Вічної пам’яті» тим, хто у далекі 1914-1918-ті захищав нашу Батьківщину від окупантів.
Потім Предстоятель Української Православної Церкви звернувся до присутніх. Він подякував керівництву Інституту за надану можливість помолитися біля Свято-Миколаївського храму, який, за даними Управління з охорони пам’яток культурної спадщини, є чи не єдиним на сьогоднішній день типовим храмом, що досі не був переданий Українській Православній Церкві.
«Нинішня подія є дуже важливою, особливо якщо враховувати, що в Україні немає жодного храму-пам’ятника, побудованого в пам’ять про загиблих у Першій світовій війні, хоча практично у кожної людини серед рідних є учасники тих подій», – сказав Архіпастир.
Вадим Линник представив Митрополитові Володимиру директора Інституту проблем міцності імені Г.С. Писаренка академіка Валерія Трощенка, заступника директора з наукової роботи, доктора технічних наук Валерія Харченка та заступника директора із загальних питань Віталія Пасечка. Академік Трощенко висловив подяку Блаженнішому Владиці за візит і запевнив його в тому, що цей захід стане початком нового етапу переговорів між Інститутом проблем міцності та Українською Православною Церквою стосовно долі Свято-Миколаївського храму-пам’ятника на Звіринці.
Насамкінець відбулася бесіда Предстоятеля Української Православної Церкви з керівництвом науково-дослідного закладу.

orthodox.org.ua