Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.11.2008. ЛУЦЬК. У Волинській духовній семінарії проведено урок Закону Божого для грузинських дітей

23 листопада був проведений урок Закону Божого для грузинських дітей, які нині перебувають в Луцьку з метою психологічної реабілітації після пережитих потрясінь під час військового конфлікту в Південній Осетії і Абхазії. Залишаючись осторонь політичних суджень і оцінок православні волиняни не змогли бути байдужими до дитячого болю. Адже страждання дитини не можна виправдати, якою б не була його причина – чи то політичні інтриги, чи то економічні кризи, чи то стратегічні інтереси.
З благословення митрополита Луцького і Волинського Ніфонта викладачами недільних шкіл і студентами ВДС був розроблений спеціальний урок для ознайомлення грузинських дітей з українською православною культурою, сьогоденням православної молоді. Зміст урока гості слухали з допомогою перекладача. В ігровій формі проходило особисте, знайомство і спілкування маленьких українців і грузинів, адже мова гри – універсальна, і веселий сміх свідчив про досягнуту «мирну угоду». Мета уроку була не стільки у передачі знань, як у духовній і моральній підтримці, зціленні душевних ран, які завдала дітям війна – багато з присутніх втратили рідних. Урок вийшов настільки живий і веселий, що перетворився на святкове дійство.
Ознайомлення з українським православ’ям викликало живий інтерес у дітей; було вирішено звершити паломництво до Свято-Успенської Почаївської лаври. На знак подяки маленькі грузини пообіцяли підготувати концерт і ознайомити своїх українських друзів з грузинською культурою. Георгій Гогія з міста Сухумі після уроку поділився враженнями: «Наша група складається з дітей, що донедавна проживали в Південній Осетії і Абхазії. Зараз їх батьки зайняті облаштуванням нового житла у Грузії, а ми прибули до України для того щоб забути пережиті страхіття війни. Нам говорили, що Українці дуже гостинний народ, але ми все одно були вражені тим, наскільки теплим виявився прийом. До нас ставляться як до рідних. Ми дуже раді бути сьогодні у стінах православної семінарії,
оскільки молодь у Грузії віруюча і майже всі ходять до храму. Ми вдячні українцям за чуйність і доброту. Нехай Бог оберігає їх від усіх бід, і особливо від війни».
Керівник групи, психолог, професор Кутаїського Державного Університету Ягар Баланчивадзе, прощаючись сказав: «В Україні нас дуже тепло зустріли. Діти почуваються вільно – це дуже важливо для психологічної реабілітації, яку вони проходять. Усі, з ким ми тут стикаємось, роблять усе можливе для наших дітей, а цей вечір кульмінація усіх днів, які ми провели у вашій країні. Разом зі своїми українськими ровесниками наші діти забувають про те, що вони пережили в Горі – перед їхніми очима знищувались їх оселі, гинули їх рідні, і це наклало відбиток на дитячі душі, травмувало їх.
В заходах, подібних сьогоднішньому вечору, вони забувають страхіття війни, усе негативне стирається і через місяць вони будуть уже іншими дітьми. Подібна духовна підтримка надзвичайно важлива. Ми дуже вдячні».
Прес-служба Волинської єпархії УПЦ