Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.11.2008. НІЖИН. Предстоятель УПЦ очолив урочистості з нагоди з нагоди прославлення місцешанованої ікони Пресвятої Богородиці «Скорботна»

У день, коли Православна Церква відзначає свято Собору Архістратига Божого Михаїла та усіх небесних сил безплотних, Предстоятель Української Православної Церкви з архіпастирським візитом відвідав Ніжинську єпархію, де у місті Прилуки очолив урочистості з нагоди прославлення місцешанованої ікони Пресвятої Богородиці «Скорботна».
З нагоди свята Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божествену літургію у Свято-Преображенському кафедральному соборі міста.
Його Блаженству співслужили: архієпископи Чернігівський і Новоград-Сіверський Амвросій, Конотопський і Глухівський Лука, Бориспільський Антоній, єпископи Ніжинський і Прилуцький Іриней, Переяслав-Хмельницький Олександр, Городницький Олександр, а також духовенство єпархії.
Перед початком Літургії відбувся чин прославлення образу Божої Матері «Скорботна». Архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій оголосив рішення Священного Синоду УПЦ від 23 вересня 2008 року про встановлення святкування Прилуцькій іконі Божої Матері «Скорботна» (Журнал №74). Після цього керуючий Ніжинською єпархією єпископ Іриней зачитав історію обрітення та оновлення ікони.
Потім Блаженніший Владика приклався до чудотворного образу та помазався єлеєм з лампади, що горить біля ікони. Те ж саме зробили й співслужівші Первосвятителю архієреї.
Наприкінці богослужіння єпископ Ніжинській і Прилуцький Іриней на молитовну пам’ять про візит подарував Архіпастирю список чудотворної ікони «Скорботна».
«Ми знаємо, що Ви, Ваше Блаженство любите Божу Матір, тому що Вона возлюбила Вас і Ваше служіння Церкві проходить під її пречистим омофором. Дозвольте подарувати Вам образ Пресвятої Богородиці, щоб Діва Марія допомагала Вам нести хрест Першосвятительського служіння і щоб завжди Вас оберігала і була Вашою Заступницею і Покровителькою», – сказав, зокрема, він, звертаючись до Предстоятеля.
Вклонившись цьому образу, Митрополит Володимир благословив ним присутніх та побажав, щоб із усіма завжди була допомога Цариці Небесної.

СПРАВКА:

У 1977 році православні віруючі Олександр та Євдокія Пальохи придбали у місті Прилуки земельну ділянку. При розбірці старих споруд була знайдена дошка великого розміру і незвичайної форми. Олександр Федорович омив ікону водою, після чого з’вилося ледь помітне зображення, а знизу – підпис «Скорботна».
Одного разу Олександр Пальоха зайшов до комірчини, де знаходився образ та побачив, що від ікони сяяла неземним сяйвом. Чоловік почав молитися до Владичиці, після чого було вирішено поставити ікону на покутті та запалити біля неї лампаду.
Через деякий час господар помітив, що на іконі проявився лик, а ще згодом – ікона просвітлилася і став видимим хітон.

Після відкриття у 1991 році Спасо-Преображенського собору у Прилуках, благочестива Євдокія принесла до нього родинну реліквію. Згодом святиня була поставлена у золочений кіот, а над нею була зведена сінь.
З благословення правлячого архієрея (нині покійного митрополита Чернігівського Антонія (Вакарика)) перед іконою регулярно звершувалися читання канону з акафістом.
Багато людей, які молились біля образу Пресвятої Діви, отримували допомогу від Неї. Так у соборі вдеться літопис сучасних чудес, що звершуються біля святині. До теперішнього часу таких подій зафіксовано більше сотні.

orthodox.org.ua