Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.11.2008. КИЇВ. Ректор Ужгородської богословської академії увійшов до складу Громадської рада при МОН України з питань гармонізації державно-конфесійних відносин у галузі освіти

При Міністерстві освіти і науки (МОН) України створили Громадську раду з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями – наказ №941 від 20 жовтня 2008 року. У тексті документу вказано, що метою створення відповідної ради є «подальша гармонізація державно-конфесійних відносин у галузі освіти, забезпечення права громадян на свободу совісті і формування духовності та моральності учнівської молоді, враховуючи пропозиції, що надійшли від Церков та релігійних організацій України». Створення такого органу є наслідком рекомендацій нарад з Главами християнських Церков України.
Згідно з наказом, основними завданнями Громадської ради є:
– представлення позиції Церков і релігійних організацій з питань діяльності Міністерства;
– виконання дорадчих функцій під час обговорення та прийняття Міністерством рішень, а також здійснення моніторингу їх реалізації;
– забезпечення співпраці з Міністерством щодо організації та проведення публічних громадських обговорень з основних напрямів його діяльності та окремих нормативно-правових актів. Опрацювання та узагальнення інформації щодо проведення консультацій з громадськістю, узгодження позицій.
Як інформує офіційний сайт МОН України, Громадська рада є дорадчо-консультативним органом, що утворили з метою створення ефективних організаційних та правових умов для реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами; забезпечення відкритості діяльності МОН України; врахування громадської думки у процесі підготовки та організації виконання його рішень; сприяння всебічному забезпеченню свободи совісті та подальшої гармонізації державно-конфесійних відносин в галузі освіти; підтримання постійного діалогу із Церквами та релігійними організаціями; більш ефективного використання їхнього потенціалу у виховному процесі.
Відповідно до ухваленого наказу, до складу громадської ради при МОН України з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями увійшли: єпископ Васильківський УПЦ КП Євстратій (Зоря); Оксана Сенчук (представник УГКЦ); В’ячеслав Кришталь (представник РКЦ в Україні); Ярослав Назаркевич (Всеукраїнський союз об’єднань євангельських християн-баптистів); Лариса Оніщук (Церква християн віри євангельської України); Олег Борноволоков (Союз вільних церков християн євангельської віри України); Володимир Крупський (Українська уніонна конференція Церкви адвентистів сьомого дня); Олег Стецюк (Українська лютеранська церква); Янош Гейдер (Закарпатська реформатська церква); Роман Савченко (Українська християнська євангельська церква); Геннадій Білорицький (Об’єднання юдейських релігійних організацій України); Сергій Санніков (Євро-Азійська акредитаційна асоціація); Іван Зязюн (Директор Інституту педагогіки і психології професійної освіти АПН України); Павло Полянський (Заступник Міністра освіти і науки України); Мирослав Попович (Директор інституту філософії НАН України); Євген Сверстюк; Богдан Ступка; Олександр Заєць (Виконавчий секретар Наради представників християнських Церков України); Володимир Марущенко (народний депутат України); Юрій Решетніков (Українська асоціація релігійної свободи); Ярослав Яцків (Академік НАН України).
За благословенням Митрополита Київського і всієї України Володимира інтереси Української Православної Церкви в раді буде представляти ректор Ужгородської богословської академії імені рівноапостольних Кирила і Мефодія протоієрей Віктор Бедь.
Основною формою роботи Громадської ради є засідання, які скликає її голова відповідно до річного робочого плану, не рідше одного разу на два місяці.

www.mon.gov.ua/прес-служба УПЦ