Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.11.2008.КИЇВ. Київські духовні школи відзначили день свого небесного покровителя

В день пам’яті преподобного Нестора Літописця Київські духовні академія та семінарія молитовно вшанували день свого покровителя. З нагоди свята в Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських була відслужена Божественна літургія, котру очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир. Йому співслужили митрополит Доростольський Іларіон (Болгарська Православна Церква), ректор КДА и С архієпископ Бориспільський Антоній, ректор Санкт-Петербурзьких духовних академії та семінарії єпископ Гатчинський Амвросій, єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней, єпископ Новокаховський і Береславський Іоасаф, єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, єпископ Васильківський Пантелеймон, представники духовних шкіл Росії, Білорусії та України, викладачі КДА і С в священному сані. Після закінчення богослужіння у актовому залі духовних шкіл (Києво-Печерська Лавра, корпус №45) відбулося урочисте засідання, присвячений святу навчального закладу.
Відкрив зібрання ректор КДА і С архієпископ Бориспільський Антоній, який привітав присутніх із Днем пам’яті преподобного Нестора і зачитав слово, де коротко і лаконічно підвів підсумки 2007/2008 навчального року. Після цього з словом виступив Блаженніший Митрополит Володимир, який зокрема сказав: «Вітаю вас із великим святом нашої Церкви – днем пам’яті преподобного отця нашого Нестора. Бажаю, щоб ми, хоча б у якісь мірі, наслідували приклад цього угодника Божого, і хоча нас розділяють сторіччя, він залишається для нас неповторним трудівником, який зберіг крихти нашої історії, нашого минулого, без чого неможливо мати сьогоднішнє і, тим більше, майбутнє. Бажаю, щоб ті труди, які явив нам преподобний Нестор, завжди були для нас достойним прикладом для наслідування».
Після цього викладач КДА і С ігумен Арістарх (Лебедєв) виступив із актовою доповіддю на тему: «Богослов’я єпископа Сильвестра (Малеванського) – ректора Київської Духовної Академії», присвяченою 100-річчю від дня народження визначного православного богослова. Отець Арістарх ознайомив гостей з біографією владики Сілівестра та окреслив основні принципи його дослідження.
Потім з вітальними словами виступили гості свята. Так ректор Санкт-Петербурзьких духовних академії і семінарії єпископ Гатчинський Амвросій сказав: «Наші духовні школи зв’язують давні історичні узи і велика дружба. Сучасність ставить сьогодні перед нами нові завдання. Духовні школи покликані виховувати благочестивих добрих пастирів, які б навчившись самі, вели б вірних до спасіння. Бажаю владиці ректору, викладачам, студентам Київської духовної академії Божої допомоги, терпіння, успіхів у навчанні та праці, а також усього доброго у тому нелегкому процесі, який відбувається у Духовних школах». Далі привітали Київські духовні школи ректор Мінських духовної академії і семінарії ігумен Іоасаф (Морза) та керівник заочного сектору Московських духовних академії та семінарії протоієрей Сергій Маратканов.
В ході святкового заходу, за благословенням Блаженнішого Володимира відбулось присвоєння наукових звань викладачам академії. Так дипломи професорів КДА були вручені протоієреям Борису Удовенко та Василію Заєву, а доцентів – ігумену Арістарху (Лебедєву), протоієрею Олексію Добошу, Віктору Чернишову, Ігорю Базаринському.
Крім цього, за заслуги перед Українською Православною Церквою та у зв’язку з ювілеями, які були відзначені цього року, Предстоятель нагородив церковними орденами наступних викладачів: орденами преподобного Нестора Літописця – ігумена Маркелла (Павука) (40-річчя від дня народження) та Дмитра Гаврина (35-річчя), протоієрей Олександр Попов (30-річчя) та Дмитро Плотников (30-річчя), а протоієрей Діонісій Мартишин (30-річчя) був нагороджений орденом святого рівноапостольного князя Володимира.
Також єпископ Бориспільський Антоній відзначив кращих студентів академії й семінарії грамотами з присвоєнням стипендій Предстоятеля Української Православної Церкви, а з цього року ще й стипендії імені Григорія Кірпи.
Цього року за сприяння КДАіС був виданий «Закон Божий». Студенти, трудами яких він був складений, отримали примірники видання із підписом Предстоятеля Української Православної Церкви.
Завершилося урочисте зібрання святковим концертом, який підготував молодіжний хор Київських духовних академії і семінарії під управлінням ігумена Романа (Підлубняка). У виконанні хору прозвучали: кондак преподобним отцям Печерським, кант великомучениці Варварі Олександра Кошиця та «Vivat тобі, Академіє» ігумена Романа (Підлубняка), а також народні пісні.

Анатолій Чорногор
Фото orthodox.org.ua