Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.11.2008. КИЇВ. Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ взяв участь в українсько-вірменській науковій конференції

З 6 по 9 листопада в Інституті філології Київського Національного Університету ім. Т.Г. Шевченка проходить наукова конференція, організована Національними академіями наук України і Вірменії та присвячена творчому спадку поетів Ованеса Туманяна та Тараса Шевченка.
У конференції беруть участь фахівці з України і Вірменії. Серед почесних гостей на першому засіданні конференції вранці 7 листопада були присутні та звернулися з привітальними словами директор Інститута літератури ім. Т.Г. Шевченка академік М.Г. Жулинський, директор Інститута літератури ім. М.Абегяна професор Аветик Ісаакян, Надзвичайний і Повноважний Посол Вірменії в Україні Армен Хачатрян, керуючий Українською єпархією Вірменської Апостольської Церкви архієпископ Григорій.
Українську Православну Церкву, з благословення її Предстоятеля, на конференції представляв голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків архімандрит Кирил (Говорун), який зачитав учасникам форуму наступне вітальне послання Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира:

УЧАСНИКАМ НАУКОВОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ,
ПРИСВЯЧЕНОЇ ТВОРЧОСТІ ОВАНЕСА ТУМАНЯНА ТА ТАРАСА ШЕВЧЕНКО

Шановні учасники конференції!

Духовний і культурний зв’язки українського та вірменського народів мають багату історію, сягають своїм корінням глибокої давнини і потребують всебічного вивчення й усвідомлення.
Спілкування культур є однією з характерних рис сучасної людської цивілізації. Сьогодні ми всі визнаємо, що саме діалог культур може взаємозбагатити окремі традиції і реально сприяти подальшому розвиткові культурних контактів між різними народами.
Щодо вірменського й українського народів, то історичний взаємозв’язок між ними найбільш чітко простежується в культурних явищах, які набули світового значення у творчості багатьох українських і вірменських майстрів художнього слова, а насамперед у творчості «поета всіх вірмен» Ованеса Туманяна і Великого Кобзаря України Тараса Шевченка.
Тарас Шевченко й Ованес Туманян – це письменники, які посідають особливе місце не лише в історії національних літератур, але й в духовному житті своїх народів. У їхній творчості глибоко й яскраво відбиті риси національної ідентичності, минуле і сучасне народу, його найпотаємніші, найвищі ідеали і прагнення. Саме тому твори цих митців користуються неабиякою популярністю далеко за межами України і Вірменії, перекладаються, досліджуються і в такий спосіб сприяють взаємопроникненню культур.
Однак сьогодні особливо радісним для нас є той факт, що триває активне культурне спілкування між нашими народами. Слід відзначити, що багаті традиції культурного співробітництва України і Вірменії набули особливої актуальності в сучасних умовах національно-державної розбудови. Ми не можемо нехтувати історичною спадщиною, а збереження і зміцнення всебічних зв’язків між українським і вірменським народами є нашим почесним обов’язком.

Бажаю всім вам успіхів та закликаю благословення Боже на роботу вашої конференції.

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

orthodox.org.ua