Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.10.2008. ЛУЦЬК–ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Предстоятель УПЦ відвідав Волинські єпархії

З 3 по 5 жовтня, тривав триденний архіпастирський візит Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира до єпархій Волині.
В перші два дні свого візиту Архіпастир побував у Володимир-Волинській єпархії, де спочатку відвідав Свято-Успенський Святогірський Зимненський Ставропігійний жіночий монастир (с.Зимне, Волинської області), а у суботу, 4 жовтня, побував у древньому Свято-Успенському кафедральному соборі Володимир-Волинської єпархії.
Блаженнішого Владику супроводжували ректор Київської Духовної Академії і Семінарії архієпископ Бориспільський Антоній та секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр.
На порозі собору гостей хлібом-сіллю зустріли керуючий єпархією єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим, священнослужителі та віруючі. Після невеличкого молитвослів’я, Першосвятитель привітав тих, хто зібрався, та зізнався, що дуже радий відвідати це святе місце, а також побажав вірянам допомоги Божої у їхніх подвигах по збереженню та зміцненню православної віри.
Насамкінець, Владика Митрополит благословив духовенство та вірян іконочками рівноапостольного князя Володимира.
У неділю, 5 жовтня, Предстоятель УПЦ відвідав Волинську єпархію, де у місті Луцьку відбулись урочистості з нагоди 60-річчя з дня народження керуючого єпархією митрополита Луцького і Волинського Нифонта.
У цей день Митрополит Володимир очолив Божествену літургію.Оскільки на даний момент єпархія не має кафедрального собору, то богослужіння було звершено у тимчасово зведенному храмі на честь Всіх святих землі Волинської, поруч із місцем будівництва кафедрального собору.
Його Блаженству співслужили митрополити: Луцький і Волинський Нифонт, Донецький і Маріупольський Іларіон, архієпископи: Пряшевський і Словацький Іоанн (Православна Церква Чеських і Словацьких Земель), Орєхово-Зуєвський Олексій, Хустський і Виноградівський Марк, Тернопільський і Кременцький Сергій, Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, Овруцький і Коростенський Віссаріон, Львівський і Галицький Августин, Почаївський Володимир, Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Білостокський і Гданський Іаков (Польська Православна Церква), Конотопський і Глухівський Лука, Бориспільський Антоній, єпископи: Туровський і Мозирський Стефан, Володимир-Волинський і Ковельський Никодим, Ніжинський і Прилуцький Іриней, Шепетівський і Славутський Володимир, Івано-Франківський і Коломийський Пантелеймон, Сумський і Охтирський Іларій, Переяслав-Хмельницький Олександр, а також духовенство єпархії.
По завершенні Літургії Блаженніший Владика привітав митрополита Нифонта з ювілеєм, сказавши:
«Дорогий Владика, прийміть наші молитвенні побажання милості, благості і любові Божої та нехай Господь Вас кріпить, як кріпив досі, щоб Ви вірно і славно служили Святій Православній Церкві, Батьківщині і нашому боголюбивому народу».
Вітаючи ювіляра, Першосвятитель подарував владиці Нифонту ікону святителя Феодосія Чернігівського із часткою мощей святого.
В свою чергу керуючий Волинською єпархією подарував Предстоятелю ікону Покрови Божої Матері та подякував за звершений візит:
«Ми дякуємо Вам, Ваше Блаженство, за цей архіпастирський візит, яким Ви підкріпили нас на подальший час в служінні і в стоянні за православну віру».
Окрім цього ювіляр отримав поздоровлення від Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Олексія ІІ. Текст поздоровлення зачитав вікарій Московської єпархії архієпископ Орєхово-Зуєвський Олексій, після чого передав від Святійшого Патріарха подарунки: образ Пресвятої Богородиці «Всецариця», архієрейські панагію, хрест та скрижалі на мантію.
Після богослужіння у луцькому народномі домі «Просвіта» відбулась урочиста академія з нагоди 60-річчя від дня народження митрополита Луцького і Волинського Нифонта.
Перед початком зібрання Блаженніший Владика оглянув фотовиставку, присвячену життю керуючого Волинською єпархією митрополита Луцького і Волинського Нифонта. Експозицію умовно поділено на частини, що відображають основні періоди життя владики-ювіляра. Зокрема це дитячі і юнацькі роки, роки навчання, священицький та чернечий шлях, архіпастирське служіння на Хмельниччині та Волині.
Відкрилась святкова академія невеличким документальним фільмом, який розповідає про життєвий шлях ієрарха.
Після перегляду кінострічки Митрополит Київський і всієї України Володимир поздоровив владику Нифонта з ювілеєм.
«Поздоровляючи Вас, я хочу відмітити дві характерні речі, речі, які є притаманними Вам. Ці речі важливі не тільки тому, що є чеснотами нашого життя, але є заповідями, які нам дав Господь – це любов до Бога і любов до людей. Я хочу Вам подякувати за те, що Ви є зразком по виконанню цих чеснот і Закону Божого», — сказав Першосвятитель.
За заслуги перед Святою Церквою та народом Божим та у зв’язку із 60-річчям від дня народження, Предстоятель нагородив владику Нифонта орденом святого апостола Іоанна Богослова І-ступеню, після чого вікарій Московської єпархії архієпископ Орєхово-Зуєвський Олексій з благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Олексія ІІ нагородив митрополита Нифонта орденом Руської Православної Церкви святителя Олексія, митрополита Московського ІІІ-ступеню.
Крім цього, митрополита Нифонта вітали представники влади регіону, а також деяких іноземних держав.
Далі відбувся святковий концерт, у якому прийняли участь як церковні, так і світські колективи та виконавці.

orthodox.org.ua