Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.09.2008. КІРОВОГРАД. Віруючі та духовенство єпархії звершили Хресний хід на честь небесної покровительки обласного центру

18 вересня православний світ вшановує пам’ять святої праведної Єлисавети, матері святого Іоанна Хрестителя. Найближчими вихідними Кіровоград (раніше Єлисаветград) святкує День міста. А вшанування пам’яті святої праведної Єлисавети вже стало доброю традицією відзначати молебнем і Хресним ходом.
Після святкової Літургії з ініціативи товариства «Православна просвіта» та з благословення настоятеля Спасо-Преображенського собору протоієрея Петра Сидори духовенство й велика кількість віруючих зібралися на подвір’ї цього храму, щоб на автобусах, наданих товариством, здійснити Хресну хіду об’їзною дорогою навколо міста.
Незважаючи на сильний дощ, на чотирьох сторонах світу були зроблені зупинки, відслужені молебні з читанням Євангелія. Протоієрей Євгеній Назаренко окроплював місто і навколишні поля святою водою, а парафіяни міських храмів благословляли іконами святої праведної Єлисавети (з часткою мощей Іоанна Хрестителя), Божої Матері «Єлисаветградська» та іншими.
Хресний хід закінчився на фортечних валах біля пам’ятного Хреста, спорудженого на місці першого храму Єлисаветграда. Там, де колись стояв храм Святої Трійці, віруючі молилися за місто, відродження його духовності, благополуччя жителів і благодійників. Славили Бога і святу праведну Єлисавету. Щиро просили для рідного краю благодаті й повернення місту його історичної назви – Єлисаветград. Саме так перші 170 років називали наше місто – єдине на Землі, найменоване на честь святої Єлисавети.
Потім хресний хід вирушив до Свято-Єлисаветинського чоловічого монастиря, який цього дня відзначав храмове свято. Святкову Літургію очолив єпископ Кіровоградський і Новомиргородський Пантелеімон. Владика щиро привітав насельників монастиря, парафіян і всіх присутніх зі святом. Крім того, архімандрита Мануіла нагородив золотим хрестом і вручив вітальну грамоту від Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Сердечні вітання й найкращі побажання звучали від адміністрації міста й області, настоятелів кіровоградських храмів, численних гостей і прочан.
Учасники Хресного ходу завітали до святої обителі. Жінки із сестринства при Спасо-Преображенському соборі приготували гарний коровай і привітали з храмовим святом. Усіх гостей-учасників пригостили смачним монастирським обідом і подарували іконки – храмовий образ святої праведної Єлисавети.

orthodoxy.org.ua