Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.09.2008. МУКАЧЕВЕ. Розпочато видання єпархіального друкованого органу «Православний літопис»

Нещодавно на полицях церковних лавок православних храмів Закарпаття допитливий читач зміг придбати цікаве видання журнального типу — «Православний літопис». З ініціативи єпископа Мукачівського та Ужгородського Феодора нарешті розпочалося видання єпархіального друкованого органу.
В історії православної церкви на Закарпатті було кілька періодичних церковних видань. У 1921-1922 рр. в Ужгороді виходив «Русскій православный вестник». Газета друкувала чимало богословських та історичних статей, розміщувала інформацію про поширення православного руху та діяльність єпископів.
З утворенням духовної місії в Ладомирові на Пряшівщині архімандрит Віталій (Максименко) почав видавати православні календарі та газету «Православная Карпатская Русь» (згодом «Православная Русь»). У другій половині 1920-х рр. за ініціативи прот. Д.Бєлякова була заснована газета «Церковная правда». У 1935 р. з благословення єпископа Дамаскина (Грданічки) було засновано офіційне видання Мукачівсько-Пряшівської єпархії — «Православный Карпаторусскій вестник».
У 1990-х рр. в Мукачеві та Ужгороді друкувалися «Єпархіальний вісник» («Єпархіальні вісті») та «Християнська родина». Однак ці видання припинили своє існування з різних причин. Останнім часом лише Хустська єпархія регулярно видавала газету «Духовна криниця Карпат» та Богословська академія імені св. Кирила та Мефодія надрукувала кілька номерів «Кирило-мефодіївського академічного листка».
На даний час побачили світ вже два номери журналу. Перший номер за липень 2008 р. відкривається зверненням правлячого єпископа Феодора. Рубрика «Єпархіальна хроніка» знайомить читачів з останніми подіями в церковному житті. Зокрема там подано життєпис архімандрита Василія (Проніна) († 1997). В рубриці «Актуально» розміщена підбірка Інтернет-новин православного світу. «Вселенське Православ’я» розкаже про те, що таке час, а в рубриці «Глибини Православ’я» тему про створення світу розпочне стаття прот. Олександра Гука. У рубриці «З історії нашої єпархії» ви можете прочитати короткий історичний нарис православної церкви на Закарпатті к.і.н. Юрія Данильця.
Про надходження коштів до церковної каси розповів в рубриці «Церква і суспільство» прот. Василій Юрина. Рубрика «Віра та наука» розкриває тему про нетління святих мощей прот. Василія Попа. Про виховання молодшого покоління та взаємовідносин сім’ї та держави можна довідатися в рубриці «Сім’я і церква».
«Духовна освіта» присвячена сучасному підходу до викладання Закону Божого. У рубриці «Православ’я та інослав’я» священик Віктор Палош роздумує над проблемою родового прокляття. «Ази Православ’я» розкажуть про важливість церкви для спасіння людини (ієромонах Пімен (Мацола)).
Для дітей також відведено окрему рубрику журналу «Для наших любих дітей». Там розміщено оповідання «Незабудка» та цікаві розмальовки.
У другому номері за серпень 2008 р. «Єпархіальна хроніка» детально описує урочисті святкування з нагоди 1020 річчя хрещення Русі. Ієрей Сергій Микуланинець у «Вселенському Православ’ї» описує давній звичай запалювання свічок та лампад. «Глибини богослов’я» продовжує статтю прот. Олександра Гука. Нова рубрика «Світила православної віри» містить історичний нарис кандидата богослов’я Олександра Монича про єпископа Мараморошського Йосифа (Стойку).
У рубриці «З історії нашої єпархії» к.і.н Юрій Данилець розповідає про розвиток православної церкви на Підкарпатській русі в 1920-1938 рр. «Віра і наука» розмістила статтю прот. Павла Шимона про сходження благодатного вогню в Єрусалимі, а в «Сім’ї і церкві» прот. Петро Мурник пише про родинні обов’язки.
В «Азах Православ’я» ви можете довідатися про те, як необхідно вести себе в храмі (ієромонах Пімен (Мацола)). Рубрика «Поезія» продовжує ґрунтовну статтю доцента кафедри слав’янських наук з Трнави Ліліани Беловичевої «Класична поезія».
Молодші читачі в своїх рубриці прочитають про створення світу у формі віршів та розмалюють підготовлений прот. Ігорем Куцкіром малюнок.
І наприкінці в рубриці «Православ’я та інослав’я» можна ознайомитися з думками прот. Василія Юрини про інші релігії та їх угодність Богу.
Тираж складає 1000 примірників та виготовлений в Ужгородському видавництві «Спектраль ЛТД». Художнє оформлення є надзвичайно вдалим, роботу видавців можна оцінити на «відмінно». В журналі представлено велику кількість фото, які допомагають сприймати подану інформацію.
Юрій Данилець