Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.09.2008. ПОЛТАВА. Митрополит Володимир очолив урочистості з нагоди прославлення преподобномучеників Мгарських

30 серпня, у Спасо-Преображенському Мгарському чоловічому монастирі (селище Мгари, Лубенського району, Полтавської області) відбулися урочистості з нагоди прославлення сімнадцяти Мгарських преподобномучеників, причислених до лику місцевошанованих святих.
Зранку, на в’їзді до Полтавської області Предстоятеля Української Православної Церкви зустрічали архієпископ Полтавський і Миргородський Филип, єпископ Кременчуцький і Лубенський Євлогій, духовенство та віруючі.
Після цього Архіпастир направився до обителі, де звершив Божественну літургію та чин прославлення Мгарських святих.
Його Блаженству співслужили: митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, архієпископи Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Черкасський і Каневський Софроній, Білгородський і Старооскольський Іоанн, Криворізький і Нікопольській Єфрем, Ізюмський Онуфрій, Полтавський і Миргородський Филип, Конотопський і Глухівський Лука, єпископи Туровський і Мозирський Стефан, Бориспільський Антоній, Ніжинський і Прилуцький Іриней, Сумський і Охтирський Іларій, Кременчугський і Лубенський Євлогій, Новокаховський і Бориславський Іоасаф, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, а також духовенство єпархії.
За богослужінням відбувся чин прославлення у лику святих Мгарських старців. За мучениками була відправлена остання панахида, після чого архієпископ Криворізький і Нікопольській оголосив рішення Священного Синоду УПЦ від 8 травня 2008 року (журнал засідання №36) про причислення до лику місцевошанованих святих Полтавської єпархії насельників Мгарського монастиря, які постраждали в роки гонінь на Святу Церкву: ігумена Амвросія, ієромонахів: Аркадія, Іоанникія, Іони, Іосифа, Никанора, Афанасія, Феофана, Серапіона, Нікострата, ієродиякона Іуліана, монахів: Іоанникія, Германа, Назарія, Парфенія, Потапія, Доримедонта.
Після цього архієпископ Полтавський і Миргородський Филип зачитав житіє преподобномучеників. Насамкінець, під час співу тропаря, кондака святим із алтаря була винесена ікона Собору Преподобномучеників Мгарських, до якої спершу приложився Блаженніший Митрополит Володимир, а потім архієреї, священики та віруючі.
Звертаючись до присутніх із архіпастирським словом, Предстоятель Української Православної Церкви розповів про мучеників, які особливо виділяються з усього сонму святих угодників Божих: «Прославляючи мучеників, ми споглядаємо Божественну любов, яка не дозволяє нам до кінця погрузнути в гріховній пітьмі. Ми благоговіємо перед сонмом мучеників, страстотерпців, сповідників, що предстоять перед Престолом Божим і моляться за наш багатостраждальний народ».
Після богослужіння Митрополит Володимир благословив віруючих та окропив їх святою водою.
Максим Сидоренко