Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.07.2008. ВІННИЦЯ. Завершив роботу дитячий православний табір «Чадо»

Минулого тижня завершив роботу православний дитячий оздоровчий табір «Чадо», організований Вінницькою єпархією та Вінницькою обласною асоціацією православних педагогів. Більше шістдесяти дітей прийняла у своїх стінах вінницька ЗОШ № 31, на базі якої традиційно, ось уже п’ять років поспіль, проводиться табір. Три сімейки (саме так називаються загони у таборі «Чадо») – «Соколята» «Мурахи» та «Жайворонки» брали участь у різних спортивних та інтелектуальних змаганнях, розважалися у цікавих іграх та конкурсах, ходили на екскурсії, відвідували виставу у театрі і разом з цим не забували й про духовне життя.
В один із перших днів роботи табору діти відвідали храм на честь блаженної Ксенії Петербурзької, що знаходиться неподалік від школи, і молилися до святої угодниці Божої, яку вважають небесною покровителькою свого табору.
Окрім цього діти побували на Іосафатовій долині, що у Шаргородському районі, де сама Божа Матір у 1923 року звеліла встановлювати хрести. Дотримуючись цієї традиції, маленькі вінничани встановили хрест, виготовлений на кошти, зароблені ними на ярмарку, що проводився напередодні, де діти продавали вироби, зроблені власними руками.
На час роботи дитячого табору припало святкування 85-річного ювілею Калинівського дива, який Вінницька єпархія відзначила 15-тисячним хресним ходом з обласного центру до м. Калинівки. Серед прочан були й шістдесят мешканців країни «Чадо», які разом зі своїми вихователями, поруч із владикою Симеоном та іншими архієреями пройшли вулицями міста, долучившись до славного святкування.
Окрім єпархіальних ювілеїв та свого п’ятиріччя, табір «Чадо» відзначав цього року 1020-річчя Хрещення Русі. Цій визначній події були присвячені духовні бесіди, які проводилися у таборі, перегляди історичних кінофільмів, дні слов’янської казки та традиційних ігор Київської Русі.
Родзинкою цьогорічного табору стала екскурсія до військового музею під відкритим небом, при штабі Військово-повітряних Сил України, де діти змогли не лише побачити зразки військової повітряної техніки, а й побувати всередині бойових машин.
А кульмінацією табірної зміни стало паломництво дітей до Лядівського скельного чоловічого монастиря, що на кордоні України й Молдови. Це паломництво стало можливим завдяки організаційній та фінансовій підтримці вінницького бізнесмена Миколи Тихонюка, який постійно опікується життям табору «Чадо» і є меценатом багатьох «дитячих» проектів Вінницької єпархії. Завдяки йому діти мали змогу побувати у найдревнішій обителі Вінниччини, заснованій, за переказами, преподобним Антонієм Печерським, яка через три роки відзначатиме свій 1000-літній ювілей.
На закритті табору, робота якого завершилася великим концертом, були радість, а разом з нею й сум. Сум від того, що діти не хотіли прощатися із табором, де знайшли собі гарних друзів. Тому й головним побажанням, які писали «чадівці» один одному на футболках, було побажання зустрітися знову та разом провести незабутній час в улюбленому таборі.

Прес-служба Вінницької єпархії