Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.07.2008. ВІННИЦЯ. Хресний хід до Калинівського хреста зібрав більше 15 тисяч віруючих

Небувалим за кількістю учасників Хресним ходом відзначила Вінницька єпархія 85-річний ювілей Калинівського чуда. Більше п’ятнадцяти тисяч віруючих з Вінницької області та інших регіонів України на чолі з архієреями і духовенством у вівторок, 8 липня пройшли двадцятип’ятикілометровий шлях з м. Вінниці до районного центру Калинівка. У 1923 році тут сталося чудо – з простреленого п’яним солдатом хреста потекла справжня кров.
Ювілейні урочистості розпочалися молебнем біля Свято-Воскресенського храму м. Вінниці, який відправив митрополит Хмільницький і Староконстянтинівський Антоній. Владиці Антонію співслужили архієпископи: Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Тернопільський і Кременецький Сергій, Вінницький і Могилів-Подільський Симеон. Після вітального слова владики Симеона віруючі вирушили вулицями обласного центру, через Вінницький і Калинівський райони до Хресто-Воздвиженського храму м. Калинівки. В самій Калинівці о 21.00 розпочалося святкове Всенічне бдіння, а опівночі – Божественна літургія. Вже під час богослужіння до учасників святкувань приєднався архієпископ Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор. Більше двохсот священиків разом зі своїми парафіянами молилися у цю святкову ніч перед Калинівським хрестом – копією того чудотворного, котрий свого часу був знищений більшовиками. Учасників Хресного ходу вітали керівники Вінницької області, зокрема, голова обласної державної адміністрації О.Г. Домбровський та голова обласної ради Г.М. Заболотний, які також були присутні і молилися під час нічного богослужіння.
„Традиція проведення хресних ходів до Калинівського хреста, започаткована ще у 1993 році, сприяє зміцненню віри людей та згуртуванню їх навколо Православної Церкви” – відзначив на завершення святкого богослужіння архієпископ Симеон. Владика побажав усім учасникам Хресної ходи Божої нагороди за фізичний труд і духовний подвиг, який священики і миряни здійснили на знак подяки Богові та готовності нести свій життєвий хрест, який кожному судив Господь.

Прес-служба Вінницької єпархії
Фото ієрея Віталія Гречко