Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.07.2008. ДОНЕЦЬК. У Святогірській Лаврі відбувся чин прославлення преподобних отців, які на Донці просіяли

У п’ятницю, 11 липня, у Свято-Успенській Святогірській Лаврі відбулися торжества, на які, за традицією, зібралися багато тисяч прочан і безліч представників духовенства України, Росії та Білорусі. Всеношну до свята апостолів Петра та Павла очолив прибулий цього дня до обителі митрополит Воронезький і Борисоглібський Сергій у співслужінні інших ієрархів, духовенства та братії Святогірської Лаври.
У суботу, 12 липня, у Свято-Успенському соборі Святогірської Лаври відбулася Божественна літургія, за якою відбувся чин прославлення в лику святих Собору святих отців, які у Святих Горах на Донці просіяли. В урочистому богослужінні на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром взяли участь 18 архієреїв: митрополит Воронезький і Борисоглібський Сергій, священноархімандрит Свято-Успенської Святогірської Лаври митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, митрополит Луганський і Алчевський Іоанникій, архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем, архієпископ Херсонський і Таврійський Іоанн, вікарій Харківської єпархії архієпископ Ізюмський Онуфрій, намісник Різдва Богородиці Глинської Пустині архієпископ Конотопський і Глухівський Лука, єпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври, вікарій Донецької єпархії єпископ Святогірський Арсеній, Горлівський і Слов’янський Митрофан, вікарій Донецької єпархії єпископ Макіївський Варнава, єпископ Бердянський і Приморський Єлисей, єпископ Сєверодонецький і Старобільський Агапіт, ректор Київських духовних академії та семінарії єпископ Бориспільський Антоній, єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр і єпископ Аліпій. Ієрархам співслужив сонм духовенства та лаврська братія.
За Божественною літургією після малого входу була відслужена остання заупокійна літія за спочилими подвижниками, після чого зі словом проголошення виступили два ієрархи. Єпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем зачитав виписку з журналу засідання Священного Синоду Української Православної Церкви, на якому було ухвалено рішення про причислення до лику святих Собору подвижників, які у Святих Горах на Донці просіяли, твердження тропаря, служби й ікони для вшанування. Потім єпископ Горлівський і Слов’янський Митрофан зачитав житія кожного із святогірських подвижників. Після цього під спів тропаря новопрославленим святим з вівтаря була знесена ікона із зображенням Собору святогірських подвижників, і Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир звершив перше молитовне поклоніння перед святим образом і раками зі святими мощами, що перебувають тут же, у Свято-Успенському соборі. Потім приклад Архіпастиря наслідували інші ієрархи й духовенство, після чого продовжилося богослужіння.

По закінченні Літургії у Свято-Успенському соборі відбувся святковий молебень із проголошенням многоліття Предстоятелю Української Православної Церкви, ієрархам, духовенству та всім, хто молився.
Потім із привітальним словом до присутніх звернувся митрополит Воронезький Сергій, який сердечно привітав усіх з найбільшою подією не лише в житті Святогірської Лаври й Донецької єпархії, а й усієї Української Православної Церкви — прославленням у лику святих Собору святих отців, які у Святих Горах на Донці просяяли. Від імені присутніх ієрархів владика також висловив щиру вдячність священноархімандриту Святогірської Лаври митрополитові Іларіонові й намісникові обителі єпископові Арсенію за теплий прийом. Митрополит Сергій висловив упевненість, що молитвами новопрославлених Святогірських подвижників Святогірська Лавра й весь православний Донбас і надалі буде духовно процвітати. У свою чергу намісник обителі єпископ Святогірський Арсеній подякував Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Володимиру, ієрархам і духовенству за участь у торжествах.

Донбас Православний/orthodox.org.ua