Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.07.2008. УЖГОРОД. Випуск ужгородської української богословської академії 2008 року

У Свято-Миколаївському актовому залі УУБА відбулось урочисте засідання з нагоди чергового випуску Ужгородської Української Богословської Академії імені святих Кирила і Мефодія. Після молебню, який у супроводі академічного духовенства та випускників відправив Преосвященнійший Феодор, єпископ Мукачівський і Ужгородський, відбулось урочисте вручення дипломів. У своєму вітальному слові Владика Феодор привітав присутніх від імені Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, себе особисто та дав архіпастирські настанови професорсько-викладацькому складу, студентам та випускникам Академії.
У виступі професора, протоієрея Віктора Бедь, ректора Академії, зокрема було зазначено, що цього року високі звання магістрів Богослов’я здобули 27 випускників з багаточисельних єпархій УПЦ та РПЦ. Серед них, як студенти денної форми навчання, так і священнослужителі, які поєднували своє пастирське служіння із навчанням в Академії на заочному секторі. Саме цього року через духовно-навчально-науковий комплекс «Ужгородська Українська Богословська Академія імені святих Кирила і Мефодія — Карпатський університет імені Августина Волошина», що був створений з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви університет (що створений при Академії) акредитовано Міністерством освіти і науки України з освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр філософії» і вперше в Україні ліцензовано з освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр Богослов’я». Головою навчально-наукової комісії по розробці державного стандарту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр Богослов’я», що був схвалений експертною комісією МОН України та представлений на її затвердження науковцями вище зазначеного духовно-навчально-наукового комплексу був Блаженніший Митрополит Володимир. Таким чином держава визнала Богослов’я як спеціальність і науку, доктори Богослов’я (що отримали цей науковий ступінь в стінах УУБА) були прирівняні до докторів наук державної системи вищої освіти, а Українська Православна Церква внесла свій посильний вклад у розвиток богословської освіти і науки на рівні державного визнання.
Окрім цього, університет отримав дозвіл експертної комісії МОН України на визнання дипломів вищих духовних навчальних закладів, при зарахуванні їх випускників на старші курси бакалаврату та магістратури для здобуття відповідних дипломів державного взірця.
Цього ж року, окрім дипломів магістрів Богослов’я церковного взірця, 23 випускники Академії здобули і дипломи «бакалаврів філософії» державного взірця. 30 випускників Академії та інших духовних шкіл, що будуть зараховані до магістратури, з 1 вересня розпочнуть навчання на здобуття дипломів державного взірця з освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр Богослов’я».
На урочистому засіданні, з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля УПЦ було вручено диплом про присвоєння наукового ступеню доктора Богослов’я доценту, протоієрею Миколі Кабацію.
Прес-служба УУБА