Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.06.2008. ЧЕРНІГІВ. Українські митнники врятували старовинні церковні книги

Напередодні Дня митної служби України Чернігівська митниця провела прес-конференцію, в ході якої журналістів ознайомили з предметами старовини, що були вилучені в ділків при спробах незаконного вивезення раритетів за межі України. Тільки цього року були попереджені спроби вивезення одинадцяти друкованих видань, датовані від 1700 до 1915 рр. (які мають не лише історичну, а й духовну цінність!), ордена «Червоної Зірки», чотирнадцяти ювілейних медалей. Митниця зазначає, що в більшості ці випадки були виявлені у міжнародному автомобільному пункті пропуску «Нові Яриловичі» на «зеленому коридорі» за участю громадян Росії, Білорусі та України.
Так, Україна назавжди могла втратити рідкісні книги, надруковані старослов’янською мовою, що є пам’ятками друку першої половини XVIII-XIX століть і належать до історико-культурних цінностей. Серед них такі видання: «Собрание верей изрядных, обертающихся во всех главизнах книги сия» (типографія Києво-Печерської Лаври, 1710 рік), що містить житія Святих Отців Києво-Печерської Лаври; «О служении и чиноположениях православных греко-российской церкви» (1741 року видання), «Псалтырь» (типографія Почаєво-Успенської Лаври, 1894 рік), «Сборник, собрание некоторых молений, на всякий день потребных» (типографія Києво-Печерської Лаври, 1901 рік), «Священные песнопения из чина малого и великого освящения воды» (м. Чернігів, Єпархіальна типографія, 1915 рік).
На жаль, як повідомляє прес-служба митниці, спроби незаконного вивезення за межі України предметів старовини не припиняються. Упродовж п’яти місяців поточного року порушено 12 кримінальних справ, а вартість предметів контрабанди у цих справах становить майже 3,5 млн. грн. Частина вищеназваних книг за рішенням суду може бути передана православній церкві, частина — до обласної бібліотеки, а найбільш цінні раритети будуть передані до історичного музею.