Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.06.2008. ВОЛОДИМИ-ВОЛИНСЬКИЙ. У Любомлі пройшов фестиваль духовної та патріотичної пісні

На третій день свята Трійці, за традицією єпархії відбувся черговий Фестиваль духовної та патріотичної пісні.Започаткований свого часу архієпископом Симеоном (нині Вінницький і Могилів-Подільський) кожного року Фестиваль проходить в центрах різних благочинницьких округ. Цього року, вже вдруге, естафету фестивалю приймав древній Любомль.
Розпочалося свято Божественною літургією в Пречистенському храмі міста. Після богослужіння усі направилися на міський стадіон, де і проходило дійство. Владика Никодим вступним словом відкрив фестиваль та побажав конкурсантам гарних виступів. Керуючий эпархією наголосив, що вже дванадцять років поспіль ця чудова традиція живе у нашій єпархії, ставши не тільки пісенним конкурсом, але й місцем зустрічі і спілкування православної молоді Волині.
Владика Никодим подякував за увагу до фестивалю почесному гостеві, що прибув розділити радість волинян – архієпископу Симеону. Його Високопреосвященство привітав волинян із святом П’ятидесятниці та поділився спогадами про історію започаткування традиції пісенного конкурсу.
У цьогорічному фестивалі взяли участь хорових 26 колективів. Репертуар конкурсантів складався з трьох піснеспівів: богослужбовий твір, духовна псалма та народна пісня.
Відкрив програму виступ зведеного хору духовенства Володимир-Волинськ єпархії. Понад п’ять годин сотні глядачів насолоджувалися чудовим духовним співом конкурсантів. Після виступу кожен колектив-учасник отримав, коровай та подарунок від організаторів та благодійників конкурсу.
Наприкінці фестивалю єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим, за рішенням компетентного журі, назвав переможців та вручив їм грамоти й ікони. Переможців визначили у трьох номінаціях: дитячі хори, молодіжні колективи та церковні хори. Серед дитячих колективів призові місця розподілилися так:
І місце – Дитячий хор недільної школи храму Почаївської ікони Божої Матері м. Ковеля.
ІІ місце – Юнацький хор Свято-Троїцького собору м. Ковеля.
ІІІ місце – Дитячий хор недільної школи Успенського Зимненського жіночого монастиря.
Молодіжні хори:
І місце – Молодіжний хор Воскресенського собору м. Ковеля.
ІІ місце – Молодіжний хор храму Вмч. Георгія Побідоносця смт. Голоби.
Через високий рівень виконання багатьох колективів журі ухвалило рішення не визначати третього місця серед молодіжних хорів, а у номінації «церковні хори» визначити два третіх місця.
Церковні хори:
І місце – Хор Пантелеймонівської церкви м. Ковеля.
ІІ місце – Хор церкви Почаївської ікони Божої Матері м. Ковеля.
ІІІ місце – Хор Георгіївської церкви м. Любомля.
ІІІ місце – Хор храму Різдва Богородиці м. Шацька.
Головною ціллю пісенного форуму організатори вважають не стільки визначення кращих, скільки сприяння відродженню церковного та народного співу серед молоді й активне протистояння тоталітаризму субкультури, що поглинає юне покоління.