Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.06.2008. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Антоній привітав дитячий фольклорний гурт з ювілеєм

Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, привітав з 15-ти річним ювілеєм дитячий фольклорний гурт Хмельницької школи мистецтв «Берегиня»:
«Сердечно вітаю Вас з 15-річним ювілеєм з дня створення колективу!
Ваша діяльність є дуже важливою у наш час, адже вона спрямована на відродження вітчизняної культури у мистецтві народного співу та Подільської традиційної обрядовості.
У цей святковий день, хочу особливо зазначити, що самобутня українська народна культура твориться не однією людиною – вона є надбанням багатьох осіб, об’єднаних духовно між собою. Отже і Ваш колектив об’єднує дитячі серця і душі гуртуючи їх у єдину родину, що слугує вихованню дітей на високих принципах української духовності, якою проникнута культура наших побожних предків.
Говорячи про єдність нашого народу, слід зазначити, що зв’язок між поколіннями найкраще закріплюється традицією. Тож, Ваша діяльність, яка зберігає і відроджує давні народні традиції Подільського краю, єднає людей навколо прекрасного і це єднання виникає з духовної та культурної однорідності, спільної мови, єдиної народної долі, однієї віри, спільної молитви. Саме таке національне єднання людей є найчистішим і найміцнішим, адже саме у творчості та культурі народ втілює свою історію, прикріпляючи людські серця до Дарів Духа Святого, Який діє у кожному народові по-своєму, створюючи національну самобутність.
Кожен народ, кожна нація служить Богу як уміє – своєю історією, культурою, працею, співом своїм. Один народ служить творчо і квітне духовно, інший – не творчо – і духовно гине.
Мені надзвичайно приємно, що гурт «Берегиня» не стоїть осторонь християнських свят, що багато дітей не лише відвідують храми, але й є учнями Недільної школи Свято-Покровського кафедрального собору м. Хмельницького, що Ваш колектив завжди бере участь у щорічних конкурсах колядок, благодійних концертах, за що був нагороджений Архієрейською Грамотою, у Церковних святах, відкриває церковно-світські наукові конференції, тощо.
Нехай творча діяльність гурту «Берегиня» і надалі слугує високій ідеї відродження нашої прадавньої духовної культури, живлячи душі вірою, надією та любов’ю!
Міцного Вам здоров’я, миру, злагоди та усього необхідного для життя і спасіння!
Нехай Всемилостивий Господь і надалі благословляє усі Ваші добрі справи та починання!»
До свята митрополит Антоній подарував мистецькому колективу «Іверську» ікону Пресвятої Богородиці і надав благодійну допомогу на організацію солодкого столу для вихованців на загальну суму 800 гривень.
Від Хмельницької єпархії на святковому Ювілейному концерті виступив секретар єпархіального управління – протоієрей Олександр Дацюк, передавши дарунки і вітальну адресу від владики Антонія керівникові колективу – Світлані Цимбалюк.