Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.06.2008. ВІННИЦЯ. Дитячий хор Спасо-Преображенського кафедрального собору відзначив свій 15-річний ювілей

В неділю,1 червня, свій п’ятнадцятирічний ювілей відзначив дитячий хор Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці. Більше семисот глядачів зібралися в цей день у залі вінницького обласного академічного театру імені М. Садовського. Вони стали свідками грандіозного свята великої хорової родини, з якої за п’ятнадцять років вийшло майже чотириста співаків, серед яких більше двох десятків регентів, які керують церковними хорами у Італії, Німеччині, Росії і, звичайно ж, в Україні. З тридцяти храмів Вінниці, майже в усіх співають випускники дитячого хору. Багато з них взяли участь у концерті, вітаючи хор-ювіляр та свого колишнього керівника Наталію Кременюк музичними подарунками, квітами і теплими словами.
В цей день прозвучали вітання від друзів хору, насамперед, від представників архієрейського хору Спасо-Преображенського собору, хору вінницького музичного училища імені Леонтовича, камерного оркестру «Арката» Вінницької обласної філармонії, меценатів хору з вінницького підприємства «Океан-1» та друзів з рекламного агенції «ГРУ».
Під час ювілейного концерту у виконанні дитячого хору прозвучало багато духовних піснеспівів, дитячих і народних пісень, музичних творів, написаних постійним автором колективу, доцентом Вінницького педагогічного університету Володимиром Синиціним. «Родзинкою» концерту стали пісні, які разом з хором виконали заслужені артисти України Андрій Цехмейструк та Ірина Швець, протоієрей Агафангел Давидовський та тріо священиків зі Стрітенського храму м. Вінниці. Зокрема вперше у виконанні Андрія Цехмейструка з хором і оркестром «Арката» прозвучав піснеспів «Да исправится молитва моя», присвячений пам’яті колишнього керуючого Вінницькою єпархією митрополита Макарія.
Окрім музики у цей вечір звучало багато слів на адресу незмінного керівники дитячого хору Наталії Кременюк, якій випускники та сьогоднішні хористи дякували, як матері, що віддала їм частинку серця, навчила вірити, молитися, дружити і відповідально ставитися до свого життєвого покликання. Сама ж Наталія Анатоліївна піднесла усім глядачам сюрприз, представивши на концерті новий невеличкий хор, який складався з дітей її колишніх випускників. Малюки 3-х та 5-ти років виконали «Пісню про бабушку». І хоча це була їхня єдиний твір, але дебют колективу відбувся на головній вінницькій сцені і був його тепло зустріли глядачі.
Наприкінці концерту на сцену піднявся почесний гість хору архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон. Владика привітав співаків та регента матушку Наталію з ювілеєм та особливо подякував за пісні, що прозвучали у концерті на його честь, зокрема за пісня про Зимненський монастир, що була написана Володимиром Синиціним спеціально для владики на згадку про волинську землю, якій він віддав 11 років свого архіпастирського служіння. Владика Симеон подякував хору та керівнику за спів, який прикрашає його архієрейські богослужіння і допомагає молитві летіти нагору та за цей концерт, який порадував серце і душу. Звертаючись до матінки Наталії, архіпастир подякував їй за виховання дітей, яким вона займається не тільки у дитячому хорі, а й у недільній школі і є одним з організаторів у Вінниці дитячого православного табору. За труди на славу Божу та на благо Церкви архієпископ Симеон вручив керівнику дитячого хору Спасо-Преображенського собору Наталії Кременюк нагороду від Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира — медаль Святого Рівноапостольного князя Володимира І ступеню. Дитячий хор отримав грамоту Його Блаженства, а кожен з хористів — грамоту від владики Симеона. Крім того владика подарував дітям поїздку до святинь м. Києва, яку вони здійснять найближчим часом. Закінчився урочистий концерт загальним многоліттям, яке виконав нинішній дитячий хор та його випускники.
Протодиякон Владислав Демченко.