Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.05.2008. БІЛА ЦЕРКВА. В єпрахії вшанували память святих рівноапостольних Кирила і Мефодія

В неділю 5-у після Пасхи архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста відслужив святкову Божественну літургію. Після богослужіння керуючий єпархією очолив загально-єпархіальну хресну ходу, під час якої владику супроводжували клірики та миряни Білоцерківської єпархії. Хресна хода розпочалася від Спасо-Преображенського кафедрального собору і пройшла по місту до Замкової гори – місця, на якому святий князь Ярослав Мудрий заснував православне поселення. Вулицями міста були пронесені святині кафедрального собору: нетлінні останки покровителя Білої Церкви – частка мощей святого Георгія Побідоносця та преподобної Єфросинії Полоцької. Кульмінацією святкування на Замковій горі стало соборне читання акафісту Воскресінню Господню. З вітальним словом до присутніх звернувся благочинний Миронівського району, протоієрей Андрій Оленін: „Безцінним даром, яким Бог наділив людину є її мова. Через мову людина спілкується з Богом, через мову вона передає свої відчуття і розуміння. Дякуючи святим рівноапостольним Кирилу і Мефодію, які сподобилися від Бога отримати дар знання мови, вони упорядкували і уклали письмо, все те, що стосується служінню Богу: Священне Писання і богослужбові тексти слов’янської мови. Слов’янською мовою у побуті ніхто не спілкується, це мова богослужбова. Нею ми не виражаємо свої гріховні помисли, а лише молитву, тому ця мова є святою, вона освячена своїм використанням”.
Після закінчення молебного піснеспіву владика Митрофан привітав присутніх з Пасхальними святами та днем пам’ятті святих рівноапостольних Мефодія і Кирила: «Щиро дякую всім хто сьогодні прийшов на цю святу гору, на це місце, яке було освячене трудами, молитвою і подвигами святого князя Ярослава Мудрого і ми сьогодні є наслідники, правонаступники цієї великої постаті історії нашого народу, ми сьогодні являємося і носіями тієї святої православної віри, яку проповідували святі Кирил і Мефодій, тієї віри, яку прийняв святий князь Володимир».
Хресна хода, яка вперше в таких великих масштабах відбулася у місті стала символом торжества і перемоги Православної віри.
Прес-служба Білоцерківської єпархії