Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.05.2008. ЛУЦЬК. У Музеї Волинської ікони відкрилась нова виставка

У Музеї Волинської ікони відкрилась виставка «Достойно величати Тебе, Богородице!» Це перший спільний проект Волинського краєзнавчого музею та Національного художнього музею України (Київ). Тут представлено 78 Богородичних ікон XVII — XIX ст. з колекції Національного художнього музею.
На запрошення організаторів виставки та з благословення митрополита Ніфонта участь у виставці взяв клірик Свято-Покровського храму Луцька протоієрей Валентин Марчук, який передав вітання владики Ніфонта. Прикрасою відкриття виставки став хор студентів Волинської духовної семінарії, який виконав декілька піснеспівів на честь Пресвятої Богородиці.
Національний художній музей володіє великою збіркою іконопису, яка склалася протягом XX ст. Її основу заклали перші працівники музею, відомі історики М. Біляшівський та Д. Щербаківський. Колекція складається переважно з ікон Київщини, Чернігівщини, Волині, Поділля та Слобожанщини.
Виставка має три розділи, перший з яких знайомить з українськими чудотворними іконами Богоматері та іконами тронної Богоматері. Другий розділ виставки «Земне життя Богоматері» представляє ікони, що ілюструють життєвий шлях Богородиці. Розділ виставки «Образ та іконографія Богоматері» демонструє іконографічну різноманітність образу Пречистої Діви в українському іконописі.
Виставка буде цікавою для науковців, дослідників мистецької спадщини України, студентів, школярів, жителів та гостей міста.
Прес-служба Волинської єпархії