Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.04.2008. ВІННИЦЯ. В єпархії проходить атестація духовенства

З благословення архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона в єпархії розпочалася атестація духовенства. Священики складають іспити з п’яти богословських дисциплін: догматики, літургіки, біблійної історії, сектознавства та історії Церкви. Метою атестації, за словами владики Симеона, є визначення рівня знань і спонукання священиків до самоосвіти. «Коли ми навчалися в семінарії, — згадує архіпастир, — багато хто з однокласників думали, що, потрапивши на парафію, нарешті матимуть час на читання книг. На жаль, реалії виявилися іншими, і сьогодні священики часто не відповідають тим вимогам, які ставить перед ними сучасне суспільство та парафіяни, що приходять до наших храмів».
За словами владики Симеона, священик після закінчення служби або звершення треби повинен не лише привітати людей і побажати їм здоров’я, щастя й добра, а й розкрити глибинний духовний зміст тієї події, яку відзначає Церква. Для цього йому необхідно постійно підвищувати рівень своїх богословських знань, а також вивчати класику світської літератури, адже до Церкви сьогодні все частіше приходять представники інтелігенції та молодь.
Атестація, яка проводиться у Вінницькій єпархії, — не разове явище. Вже через рік священики знову приїдуть до єпархіального управління складати іспити. «Так триватиме доти, поки ми не побачимо позитивної тенденції у знаннях духовенства, — підкреслив владика Симеон, — тоді можна буде збільшити інтервал між іспитами до двох-трьох років. Але священик повинен знати, що його найперше завдання, окрім будівництва храму та керівництва громадою, — це проповідь Слова Божого. А для того, щоб проповідувати, потрібно його добре знати і вміти тлумачити у згоді із вченням Святих Отців. Саме для того у нас в єпархії запроваджена така атестація», — відзначив правлячий архієрей.
Протодиякон Владислав Демченко